МАЛЕНЬКИЙ ДОРОСЛИЙ: ОСОБЛИВОСТІ ХАРЧУВАННЯ ДІТЕЙ ПІСЛЯ РОКУ

МАЛЕНЬКИЙ ДОРОСЛИЙ: ОСОБЛИВОСТІ ХАРЧУВАННЯ ДІТЕЙ ПІСЛЯ РОКУ

Однорічний малюк виглядає вже зовсім дорослим — самостійно ходить, тримає ложку, має власні смакові переваги й все частіше заявляє «Я сам!». Він з цікавістю поглядає на дорослий стіл і просить спробувати те, що їсте ви. У цей період важливо не піддатися спокусі й не поспішати переводити маленького гурмана на дорослий раціон.

Пам'ятайте: правильне і збалансоване харчування дитини — запорука гармонійного фізичного і розумового розвитку.

Давайте малюкові спеціально приготовлене дитяче харчування

У раціоні 12-місячного малюка все ще є материнське молоко. Педіатри рекомендують продовжувати прикладати дитину до грудей, але не розглядати це як основне харчування. Дитина в цей період зростає дуже швидко, тому потребує більш калорійної та ситної їжі. Страви дитячого меню мають бути:
•    поживними
•    легкими
•    правильно приготованими
•    різноманітними

Зважайте на особливості розвитку шлунково-кишкової системи малюка. Вона ще продовжує формуватися, тому не виробляє в достатній кількості ферменти, які перетравлюють важку (жирну, смажену, надто пряну) їжу. Тому, як би вам не хотілося почастувати свого карапуза свіжим борщиком, звареним на густому яловичому бульйоні, заправленим піджаркою, стримайте свій запал. Від такого частування буде більше шкоди, ніж користі. Натомість приготуйте спеціально для малечі легкий та поживний суп на овочевому бульйоні та додайте до нього окремо зварене дієтичне м'ясо (кролик, індичка, телятина). Варто бути обережними з курятиною — вона може викликати алергію. Свинина – надто жирне м'ясо, знайомство з ним теж краще поки відкласти.

Правильно складене дитяче меню збалансоване за кількістю корисних речовин, потрібних активно зростаючому організму крихітки. Чого не скажеш про раціон дорослих — в ньому можуть переважати або ж навпаки бути в дефіциті певні речовини. Нестача або надлишок тих чи інших нутрієнтів негативно впливає на здоров’я, викликає розвиток ряду порушень, наприклад, анемії, рахіту, розладів травлення тощо.   

Раціон має бути різноманітним 

До року малюк вже спробував майже всі страви першого прикорму — овочі, фрукти, молочні продукти, м'ясо тварин та птиці, яйця, масло, крупи. Тому можна сміливо комбінувати продукти, складаючи смачне, цікаве, різноманітне та головне, корисне меню на кожен день. Чому важливо урізноманітнювати раціон? По-перше, щоб «зарядити» організм усіма необхідними поживними речовинами (білками, жирами, вуглеводами, вітамінами та мікро- та макроелементами), а по-друге, щоб розвивати смакову палітру та смакові вподобання дитини. Різноманітності можна досягти не лише за рахунок знайомства з новими продуктами, але й змінюючи спосіб їх приготування. Наприклад, м'ясо не просто варити й перетирати, а готувати м’ясне суфле, фрикадельки, м’ясні запіканки тощо. Якщо ввімкнути кулінарну фантазію, можна будь-який продукт, навіть той, який дитина не любить, приготувати таким чином, що вона з’їсть його з задоволенням.  

Пам’ятайте: щодня в раціоні дитини мають бути продукти з п’яти основних груп — молочне, м’ясне або рибне, овочі, фрукти, крупи.

Декілька застережень: 

•    Діти дуже люблять хліб та інші вироби з пшеничного борошна. Проте варто бути обережними з цими продуктами, адже вони містять глютен. У разі виникнення розладів травлення або алергічних реакцій, варто проконсультуватися з лікарем щодо необхідності виключити глютеновмісні продукти з раціону.
•    Дотримуйтесь правила веселки: давайте дитині овочі, фрукти й ягоди різних кольорів.
•    В ранньому віці високий ризик розвитку анемії, тому м'ясо має бути в раціоні дитини щодня!
•    Якщо у дитини непереносимість лактози, замініть молоко на воду або готуйте спеціальну безлактозную суміш.

Молоко і молочні продукти повинні складати третину раціону

Як і на першому році життя, молоко та молочні продукти є основною складовою раціону дітей після року. Вони забезпечують організм малюка кальцієм, фосфором, вітамінами групи В, а також є цінним джерелом білка, корисних жирів та амінокислот. Чудово, якщо ви маєте змогу годувати малюка груддю! Материнське молоко — ідеальний продукт для дитини. Проте якщо такої змоги немає, не поспішайте вводити в раціон дитини звичайне коров’яче або козине молоко. За своїм складом воно надто важке для засвоєння дитиною. У ньому забагато білка, надлишок якого створює надмірне навантаження на ШКТ та нирки дитини, а також надто мала кількість таких важливих мікроелементів, як йод, цинк, залізо, певних груп вітамінів і жирних поліненасичених кислот. З введенням цільного молока в раціон дитини краще почекати до трьох років. 
Оптимальним молочним харчуванням для дітей від року є спеціальні адаптовані молочні суміші, наприклад, NAN® 3 OPTIPRO®. Воно містить особливий білок OPTIPRO® саме в тій кількості, яка необхідна дитині в цьому віці. Крім того, дитяча молочна суміш забезпечує малюка всіма необхідними поживними речовинами – вітамінами, мінералами, поліненасиченими жирними кислотами, необхідними для формування здорової імунної, нервової систем, зору. Завдяки біфідобактеріям, які теж є у складі, дитяча молочна суміш позитивно впливає на мікрофлору кишечника малюка. А ще в складі NAN® 3 OPTIPRO® немає пальмової олії.

Коментарів
Правильно, питание ребёнка должно быть сбалансированным а не одно молоко)))
Харчування малюка - це його здоров'я
Щоб залишити коментар необхідно Авторизуватися