МІКРОЕЛЕМЕНТИ ТА ЇХ ЗНАЧЕННЯ ДЛЯ РОСТУ Й РОЗВИТКУ ДІТЕЙ

МІКРОЕЛЕМЕНТИ ТА ЇХ ЗНАЧЕННЯ ДЛЯ РОСТУ Й РОЗВИТКУ ДІТЕЙ

Гармонійний розвиток дитини залежить від її харчування. Разом із їжею в організм малюка надходять життєво необхідні речовини, які він не здатен синтезувати самостійно. Зокрема, мікроелементи. Залізо, цинк, йод, марганець, мідь — ці та інші мінеральні речовини беруть участь у всіх процесах обміну речовин, тому мають надважливе значення для здоров’я, росту й розвитку малюка. 

Щоб дитина отримувала поживні речовини в необхідній кількості, її раціон має бути збалансованим та різноманітним!

Залізо

Роль заліза важко переоцінити, адже воно виконує ряд важливих функцій:
1.    Переносить кисень до всіх клітин організму.
2.    Бере участь в утворенні клітин крові.
3.    Стимулює синтез гормонів щитовидної залози.
4.    Впливає на ріст дитячого організму.
5.    Покращує роботу імунної системи.
6.    Забезпечує знешкодження токсинів.
7.    Сприяє хорошому росту волосся та нігтів малюка.

Для профілактики розвитку анемії щоденний раціон малюка віком від року до трьох має містити м’ясо або рибу, відварений жовток куриного або перепелиного яйця, печінку, кашу (гречану або вівсяну), овочі (шпинат, броколі, цукіні, буряк), фрукти (яблука, сливи та ін.). 

Важливо! 

З цільного коров’ячого молока в організм дитини надходить у 5 разів менше заліза, ніж із грудного молока. Тому для профілактики залізодефіцитної анемії як молочну складову малюку віком від 1 року краще давати адаптовані дитячі продукти, наприклад дитячу молочну суміш NAN® 3 OPTIPRO®. Її склад розроблений з урахуванням харчових потреб малюків від 1 до 3 років, містить комплекс вітамінів та всіх необхідних мікроелементів, зокрема залізо, яке добре засвоюється. 

Йод

Йод бере активну участь у розвитку пізнавальних процесів. Він необхідний для утворення гормонів щитовидної залози, які впливають на інтенсивність обміну речовин у клітинах мозку. Про те, що організм дитини відчуває дефіцит йоду, можуть свідчити: апатія, сонливість, головний біль, погіршення концентрації уваги, погана пам'ять. Хронічне недоотримання йоду може стати причиною затримки фізичного та розумового розвитку. 

Джерела йоду: морська риба та морепродукти, морська капуста, яйця, морква, хурма, диня, зелень, квасоля тощо.

Цинк

Цинк є складовою багатьох ферментів, які активно регулюють роботу нервової системи, беруть участь у процесах травлення, відіграють важливу роль для росту дитини. Крім того, цинк сприяє засвоєнню вітаміну А, в тандемі з вітаміном В6 і В9 цинк регулює регенераційні процеси шкіри та слизових оболонок.

Головним джерелом цинку є харчові продукти. Найбільше його в бобових — горосі, квасолі, сочевиці. Проте під час термічної обробки значна частина цинку руйнується. Задовольнити добову потребу дитини в цинку та інших мікроелементах допоможе адаптоване дитяче харчування. 

Марганець

Марганець — незамінний мікроелемент для росту, він бере участь у регулюванні вуглеводного та жирового обміну, активує ряд ферментів білкового обміну, допомагає засвоєнню вітамінів С, В1, В2, В6 та Е. Дефіцит марганцю може спровокувати затримку росту, порушення розвитку кісткового скелета, біль у м’язах та суглобах. Частуйте малюка зеленню, помідорами, солодким перцем, горіхами — ці продукти багаті на марганець. 

Мідь

Мідь бере участь у побудові білків та ферментів, процесі росту клітин, вона необхідна для міцного імунітету. Крім того, мідь відіграє важливу роль у перетворенні заліза в гемоглобін! Вона міститься в баклажанах, вівсяній та гречаній каші, бобових, морепродуктах.

Як бачимо, мікроелементи, хоч і містяться в організмі в мікрокількості, проте мають надзвичайно велике значення для здоров’я. Забезпечити малюка повним комплексом необхідних макро- та мікроелементів допоможе дитяча молочна суміш NAN® 3 OPTIPRO®. До її складу входить спеціальний білок OPTIPRO®, який легко засвоюється, незамінні жирні кислоти, необхідні для формування мозку та зору, пробіотики для підтримки здоров’я кишечника та зміцнення імунітету. Це повністю збалансоване дитяче харчування для малюків віком від 12 місяців. Воно виготовлене без використання генетично модифікованих інгредієнтів, консервантів, барвників та ароматизаторів. Не містить пальмової олії!

Коментарів
Очень познавательная статья! Питание ребенка с 0 месяцев закладывает основу здоровья на всю жизнь. Поэтому важно подобрать правильно смесь.
Все витамины и минералы важны для организма))
Для малюка дуже важлива правильно вибрана суміш
Щоб залишити коментар необхідно Авторизуватися