Красива під час війни - бути чи не бути

09.09.2022
Автор: Naprobu
Красива під час війни - бути чи не бути

Війна в Україні принесла біль і шок. Втрати і горе. Страх і невизначеність.
Війна вплинула на кожного українця і українку і залишила свій відбиток на кожній сфері життя.

Догляд за собою - не виключення.

Чи доречно слідкувати за красою і модою під час війни?
Чи доцільно продовжувати всі доглядові процедури?
А якщо не хочеться і повна апатія?
А якщо хочеться, але соромно?
Як ставитися до краси під час війни?

Давайте розглянемо ці питання з точки зору почуттів. З точки зору психології.

Для кожного краса і догляд мають своє значення.

Для когось це норма і рутина. Певний життєвий стандарт.
Для когось це джерело натхнення, естетична потреба.
Для когось це спосіб отримати задоволення.
Для когось це шлях, який дозволяти відчути впевненість, підтримку.
Для когось - спосіб приваблювати і зацікавлювати, комунікувати і переконувати.
В когось присутні одразу декілька варіантів.

Який варіант ваш?

Що відбувається з цими потребами під час війни?

Сценарій 1. Апатія

Війна несе багато горя, і цілком природно, викликає депресивні думки і почуття. Вони заторкають наші глибинні смисли - а чи варто жити, якщо завтра можна все втратити? В чому сенс життя?

Під час війни ми можемо потрапити в дійсно темні частини своєї душі. Тоді буденність тьмяніє. Енергії стає менше і вкладати її в себе не хочеться.

В такі періоди доглядати за собою немає ані сил, ані бажання, оскільки біль і сум заповнюють сердце. 

Якщо це ваша ситуація, варто потурбуватися про себе іншим чином. Скоріше за все, вам потрібна допомога того, хто може вислухати, бути поруч і бути уважним, розділити ваш сум і втішити. Тоді емоційне тепло знизить відчуття самотності й ізоляції і дозволить побачити світло в кінці тунелю.

Іноді люди радять в таких випадках “змінити зачіску/ колір волосся”, “купити нову сукню / помаду”, і часто це працює. Краса піднімає настрій і зцілює. Однак, якщо цей хід відчувається вами як штучний і напружений, зайдіть з іншого боку. Потурбуйтеся про красу вашого внутрішнього саду, підживіть його підтримкою і теплом, і тоді бажання турбуватися про себе в інших сенсах може повернутися знов.

Ось прості дії для турботи за емоційним станом.

  • Рухайтесь - звучить банально, але прості фізичні вправи і прогулянки пішки значно впливають на настрій та змінюють переживання безвиході на оптимізм;
  • Слідкуйте за якістю і кількістю сну - виснаження нервової системи завжди підвищує дратівливість, відчуття безсилля і апатію. Вкладайте себе раніше спатки - іноді це краще за психотерапію;
  • Одна приємна справа на день - навіть в найтемніші періоди робіть щось приємне для себе, дозволяйте собі перепочити від горя і безнадії - ароматний чай, музика, читання, споглядання природи, улюблена домашня тваринка;
  • Естетика - не дарма кажуть, що краса врятує світ. Включіть сенсорні відчуття, впустіть прекрасне до органів зору, нюху, слуху, смаку і дотику. Повірте, це підтримає вас.
  • Поговоріть з кимось - звучить банально, але ізоляція - дуже руйнівна частина горя і страждання. Коли нам погано, ми можемо думати, що з нами щось не так, що людям з нами погано. Але завжди є ті, хто переживає подібне і так само бояться розказати про свій біль. Будьте разом, це дуже підтримує у важкі часи.

Сценарій 2. “Як так можна?”

Другий сценарій - це відчуття сорому і провини. Коли, наприклад, хочеться доглядати за собою і красиво вбиратися, проте є відчуття, що це недоречно. Образливо, адже “Як можна думати про колір нігтів, коли гинуть люди?”

Якщо ви помітили у себе такі думки, то скоріше за все ви стикнулися з “провиною вцілілого”. Це важке переживання того, хто зазнав менших страждань у спільній біді. Про нього написано багато, і ми вже знаємо, як воно працює. Але це знання аж ніяк не відміняє саме почуття, і ми продовжуємо відчувати сором за те, що цілі і здорові, спимо в теплих ліжках і до того ж думаємо про манікюр.

Як зменшити це ірраціональне почуття?

Важливо внутрішньо розділити свої переживання на різні “кімнати”. 

Є кімната скорботи і співчуття - в ній ми усвідомлюємо жах війни, сумуємо за коханими і відчуваємо біль. Але є і кімната відпочинку, кімната руху вперед, де ми продовжуємо жити своє життя. Рухатися вперед і жити не означає забути про біль і перестати кохати, допомагати тим, кому важче. Це означає лише те, що важливо і перше, і друге. Рухатися між кімнатами - і є суть проживання війни.

Краса і догляд за собою - один із способів підтримати себе, розвантажити душевний біль і дати собі турботу, тепло, відпочинок. Спробуйте піклуватися про себе з такої позиції, і ви помітите, що провина пом’якшується, а життя відчувається більш цінним.

Сценарій 3. Краса як маніфест життя

Багато військових просять своїх жінок і рідних не тужити за ними, пам’ятати про цінність життя і продовжувати жити повно і зі смаком. Чому? Тому що вони борються за життя і хочуть відчувати зв’язок із ним.
 
Краса в багатьох війнах була способом ствердити тріумф життя над смертю, естетики над руйнуванням, адже краса - це максимально емоційне і довершене вираження самого життя.

Тому у багатьох війнах жінки використовували власну красу як зброю спротиву, непокори, тріумфу життя над смертю і горем. Отже, доглядаючи за собою, ми можемо переосмислити значення власної краси. Розглянути догляд за собою як піклування, яке не дозволить втягнути себе у занепад і гіпноз апатії.

Краса і піклування за власним зовнішнім виглядом може бути нашим запрошенням себе та інших до того, щоб цінувати життя. Його крихкість не заперечує його сенс, а навпаки, робить його ще більш пронизливим, цінним, вартим боротьби.

Буває і так, що наші почуття настільки змішані, наче об’єднуєш в собі декілька сценаріїв. То розумієш, то соромиш, - себе, інших. А доля скептицизму не дає навіть повірити, що певні кроки можуть допомогти хоча б частково подолати цю внутрішню напругу. І тут ключове слово – пробувати. Приміряти до себе різні сценарії і розібратися, які поради, прийоми і кроки допоможуть вам відчути енергію і бажання рухатися вперед.

Ті, хто долучився до ініціативи бренду Avon з тестування червоної помади, вже пішли своїм шляхом спроб. Можливо хтось тестує тільки помаду, а хтось – з її допомогою тестує нове джерело натхнення і впевненості, поновлює свої звичні мотивуючі ритуали або приміряє новий для себе імідж борця, що показує приклад стійкості і надії. Якщо ви поки просто читаєте цю статтю, але відчуває потребу в розраді, закликаю триматися, не полишати надії та шукати свій шлях життєвого ствердження.

Завершуючи, хочу сказати, що будь-який сценарій стосунків із своєю красою є нормальним. З вами все добре, незважаючи на те, чи виникає у вас бажання доглядати за собою чи ні. Однак, якщо ви любите піклуватися про себе, війна може зробити красу ще одним способом протистояння насиллю і наповнити її життєстверджувальним сенсом.
 

Психолог, Ольга Товпеко 

12 Комментариев
Дякую за гарну статтю та змістовні поради!
Дуже рідко читаю статті, але ця мені дуже сподобалась) Легко, просто, корисно, цікаво і доступно) Дякую 💗
Дякую вам за статтю,цікаво і добрі поради) Дякую вам велике!
Давно не заходила , не цікавилася інформацією. Добре що зайшла ) Стаття дійсно цікава , трішки відволіклася. Дякую
Дуже цікава стаття)) Дякую вам 💙💛
Дякую за чудову статтю і підтримку! Цілком згідна з Вами) Перемога за нами!!!💛💙🙏
Чудова та змістовна стаття. В деяких моментах знайшла себе. Дякую за статтю!
Був період, коли для мене навіть помити голову було подвигом. На щастя, минув. Життя триває
Золоті слова❤Дякую, що ви є.
За цей страшний період в мене були всі ці три сценарія. І залежно від ситуації перший та другий повторюються...
Насправді було цікаво прочитати, і навіть незважаючи на те, що тема досить розвинута в теперішній час, змогла для себе відмітити деякі нові моменти. Дякую
Доброго дня Дуже цікаво розписано. Рекомендую прочитати і взяти для себе багато цікавого
Чтобы оставить комментарий необходимо Авторизироваться