5 фактів про захворювання ясен, які варто знати

5 фактів про захворювання ясен, які варто знати

Хочеш мати здорові зуби — потурбуйся про здоров’я ясен. Якщо б це правило стало для більшості з нас аксіомою, у стоматологів значно б поменшало роботи. Проте ми, на жаль, не завжди приділяємо належну увагу догляду за яснами. Навіть перші ознаки їх захворювання (почервоніння, набряк, кровоточивість) не змушують нас записуватися на прийом до лікаря. Звісно, запалення ясен не викликає такого дискомфорту, як зубний біль або надмірна чутливість. Але без своєчасного лікування перша стадія захворювання ясен, гінгівіт, може розвинутися в пародонтит, який може мати дуже сумні наслідки — втрату зубів. Що ще варто знати про захворювання ясен?

Факт 1. Зубний наліт — головна причина запалення ясен. 

Якщо тебе турбує проблема кровоточивості ясен, тоді, найімовірніше, ти не дуже ретельно чистиш зуби або користуєшся неефективними засобами гігієни. У роті людини живе багато бактерій, які харчуються залишками їжі. У процесі життєдіяльності мікроорганізмів виділяється кислота, яка й подразнює слизову оболонку ясен. Якщо бактеріальний наліт регулярно не видаляти, він перетворюється на твердий зубний камінь, проти якого звичайна зубна щітка вже безсила. Видалити його можна лише за допомогою професійної чистки. Заселений безліччю мікроорганізмів зубний камінь провокує розвиток гінгівіту, а в більш занедбаних станах – пародонтиту. 

Факт 2. Більшість людей не підозрюють, що мають проблеми з яснами.

За даними Всесвітньої організації здоров’я, пародонтит, що призводить до випадіння зубів, виявляється в 15–20 % людей віком від 35 до 44 років**. Початкові проблеми з яснами можуть не мати ніяких проявів, і тому люди не здогадуються про них. Проте ігнорувати перші симптоми запалення ясен ризиковано — можна залишитися без зубів. 
Зверни увагу: почервоніння ясен, набряк, кровоточивість (навіть незначна), підвищена чутливість зубів, неприємний запах із рота — перші ознаки гінгівіту.  

Факт 3. Гінгівіт — проблема, яку легко вирішити.

На щастя, перша стадія запалення ясен — гінгівіт — досить легко лікується. Щоб зняти запалення, потрібно почати ретельніше та регулярніше чистити зуби за допомогою правильно підібраної пасти й щітки, не забувати про зубну нитку й ополіскувач, а також раз на півроку відвідувати стоматолога для профогляду та професійної гігієни. Якщо прибрати причину захворювання (зубний наліт), то й симптоми зникнуть! Особливу увагу варто приділяти вибору зубної пасти. Для профілактики запалення ясен чудово підходить зубна паста «Пародонтакс Комплексний Захист Екстра Свіжість». Вона має спеціальну формулу із вмістом бікарбонату натрію, яка в 4 рази ефективніше бореться з причиною кровоточивості ясен — зубним нальотом, ніж звичайна зубна паста, що не містить бікарбонату натрію*. Крім того, вона сприяє зміцненню емалі та освіжає подих. 

Факт 4. Діти, підлітки, вагітні жінки — у групі ризику.

Особливо уважними до стану ясен потрібно бути батькам маленьких дітей і контролювати, щоб малеча регулярно (двічі на день) та правильно чистила зуби. Також підліткам і вагітним жінкам варто бути насторожі, адже гормональні зміни, які відбуваються в організмі, можуть спричинити запалення ясен. 

 Факт 5. Пародонтит — друга стадія захворювання ясен.

Ігнорування перших ознак запалення ясен може призвести до пародонтиту. На цій стадії ослаблені й подразнені ясна опускаються, між зубом та яснами утворюється «кишеня». У ній накопичуються залишки їжі та бактерії. Зуби починають розхитуватися, а з часом, якщо не лікувати, можуть випасти. Щоб не допустити такого розвитку подій, дбай про профілактику! 

* GSKCH Studies (RH02433, 2015) and (RH02434, 2015) Дане твердження не відноситься до зубної пасти «Пародонтакс Вибілююча».
** Всесвітня організація охорони здоров’я. «Здоровье полости рта» https://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs318/ru/ (перевірено 15.04.2019)

Коментарів
Интересно, какая зубная щетка более эффективная - обычная или электро щетка?
Цікаво а електро щітка або екологічна бамбукова щітка більш ефективна?
Ого, хорошо что почитала вашу статью, нужно купить зубную нить)
Щоб залишити коментар необхідно Авторизуватися