Кабачкове варення з апельсинами
Сподіваюсь ти вже встигла зварити морквяно-смородиновий джем? Поділись у коментарях, дуже цікава твоя думка. Я ж продовжую експериментувати, і знову головним інгредієнтом варення є овоч. На цей раз – кабачок.
Традиційно ми готуємо з нього закуски та соуси, проте я вирішила піти далі й приготувати солодке варення. Я давно про нього чула, проте ніяк не наважувалася на такий сміливий кулінарний експеримент. Тепер розумію, що дарма. Результат мене вразив – в міру солодке, густе, з апельсиновою ноткою, освіжаюче – ідеальне до чаю або в якості солодкого соусу до млинців.
Готувати екзотичні ласощі нескладно, продукти потрібні більш ніж доступні, обробляти їх швидко, а процес приготування займає максиму тридцять хвилин.
Для початку декілька важливих моментів
• Для варення кабачки можна брати не тільки молоді, а й зрілі. У останніх потрібно обов'язково зрізати грубу шкірку й вибрати великі насіння.
• З цитрусових плодів також обов'язково видалити всі кісточки, інакше ароматне варення буде гірчити.
• Апельсини від шкірки можна очищати, а можна залишати фрукт неочищеним. Якщо цитрус використовується з шкіркою, то його обов'язково потрібно обдати окропом. Візьми на замітку, що варення з цитрусами в шкірці має злегка пікантний гіркуватий присмак.
• Кабачки й апельсини можна використовувати нарізаними цілими шматочками, перекрученими на м'ясорубці, подрібненими або перебитими блендером.
• Щоб надати варенню особливої «нотки», при варінні можна додавати консервовані ананаси, чебрець, імбир або корицю.
• Апельсини можна замінити будь-якими іншими цитрусовими: лимоном, лаймом, грейпфрутом.
Тепер можна переходити безпосередньо рецепту.
Інгредієнти:
Кабачки – 800 г
Апельсини – 200 г
Цукор – 500 г
Желфікс 2:1 – 1 пакетик
Зауваж, що це вже чиста вага, тобто попередньо очищених та оброблених продуктів.
Підготовка:
Кабачок помити, насухо витерти паперовим рушником, зрізати шкірку й видалити насіння. М'якоть нарізати кубиками розміром близько 1-1,5 см. Якщо у тебе зовсім молоді плоди, в яких насіння м'яке, а шкірка дуже тонка й ніжна, тоді можна кабачок різати прямо зі шкіркою і насінням.
Апельсин добре помити й обдати окропом. Після обсушити й нарізати півкільцями. З м'якоті цитрусового видалити кісточки.
Приготування:
Кабачки склади в широку, достатньо глибоку каструлю. Зверху нарізаних шматочками кабачків виклади апельсинові долькі. Засип продукти цукром. Перемішай інгредієнти й залиш постояти не менше ніж на 20 хвилин, а краще на годину, щоб в значному обсязі виділився сік.
Постав каструлю на плиту, доведи до кипіння, вимкни вогонь та залиш варення остигати до кімнатної температури. Це потрібно задля того, щоб кабачки увібрали в себе смак цитрусових.
Щоб не повторювати процедуру декілька разів, а отримати одразу потрібну текстуру – густу, желейну, з натуральним кольором – додай до маси пакетик Желфіксу 2:1. Він виступить у якості загущувача (натурального!) та консерванту, щоб без стерилізації твої ласощі довго зберігалися й радували своїм смаком рідних та гостей. Після того як додала Желфікс (попередньо змішаний з двома столовими ложками цукру), доведи варення до кипіння та провари 10-15 хвилин.
Практично кипляче варення перелий в чисті банки (стерилізувати не обов’язково). Закрий підготовленими кришками, банки переверни кришкою вниз, закутай теплою ковдрою й залиш до повного охолодження.
Незвичайний делікатес подавай з печивом, додавай в трав'яні чаї, а також можеш зробити освіжаючий морс – ідеальний напій для спекотного літа!