Абрикосові експерименти: 3 варення за 30 хвилин
Смак і аромат абрикосового джему асоціюється у мене з дитинством. Варто взяти до рота ложечку янтарних ласощів, як перед очима з’являється бабуся, розлога абрикоса у дворі, мідний таз, в якому бурлило найсмачніше у світі варення та незабутній, п’янкий аромат літа. Скільки разів я не намагалася варити абрикосове варення за бабусиним рецептом, ніколи так смачно не виходило. Мабуть, тоді, в дитинстві, все сприймалося інакше. Та й секретний інгредієнт – бабусина любов та її янгольське терпіння – нічим не заміниш.
Нехай бабусині ласощі залишаються приємними спогадами, я ж буду експериментувати й створювати нові смаки. Хто знає, можливо, колись мої діти будуть згадувати їх з такою ж ностальгією!
Ділюся з тобою трьома оригінальними рецептами абрикосового варення з різними фруктовими доповненнями. Вони дуже легкі в приготуванні, тому потребують мінімум часу та зусиль.
Отже, за основу беремо рецепт традиційного, «чистого» абрикосове джему.
Інгредієнти:
1 кг абрикос
500 г цукру
1 пакетик Желфіксу 2:1
Підготовка:
Абрикоси помити, висушити, вийняти кісточки, мілко нарізати або пропустити через м’ясорубку. Обирай дуже якісні, не занадто стиглі фрукти. Абрикоси мають бути пружними, тоді варення вийде смачнішим. Це до речі, секрет моєї бабусі, вона завжди казала, що не можна дозволяти абрикосам «перегоріти».
Приготування:
У невисоку ємність з товстим дном поклади фруктову масу та додай вміст пакету Желфікс 2:1 попередньо змішаного з двома столовими ложками цукру. Обережно перемішай, постав на вогонь та доведи до кипіння. Потім додай решту цукру та прокип’яти ще протягом 3-5 хвилин. Все! Абрикосове варення готове. Його можна розливати по баночках.
КРЕАТИВНІ ВАРІАЦІЇ
Абрикосово-ананасовий джем
Беремо трішки менше абрикос (600г) та 400 г ананасів. Ананас попередньо почистити, вийняти стебло та подрібнити. Готувати за тією ж технологією, що й основний рецепт.
Абрикосово-апельсиновий джем
Два-три великих апельсина вимити, висушити, розрізати на чотири частини, видалити кісточки, пропустити через м’ясорубку. 500 г апельсинової маси змішати з 500 г абрикосової. Далі готувати за тією ж схемою.
Абрикосовий джем з корицею та горіхами
Цей рецепт мій улюблений. Особливо приємно смакувати ним взимку, на різдвяні свята. Знадобиться: дві палички кориці, 1/3 ч.л. мускатного горіха, 200 г грецьких горіхів, 1 лимон. Лимон вимити, висушити, розрізати, вийняти кісточки та пропустити через м’ясорубку або подрібнити в блендері. Усі інгредієнти змішати та додати до основи абрикосового джему.
Яке ж це задоволення смакувати літом посеред зими! Особисто для мене ритуал чаювання в сімейному колі – якесь особливе таїнство, яке об’єднує родину та залишає теплі спогади на все життя. А у тебе? Розкажи про свої сімейні традиції у коментарях!