Меню дошкільнят: корисні поради

Меню дошкільнят: корисні поради

Важливо не скільки дитина з’їсть, а яку кількість поживних речовин з їжі вона засвоїть. Саме цим золотим правилом потрібно керуватися, складаючи дитяче меню.

У перші два роки життя формувати раціон малюка нам зазвичай допомагає педіатр. Він радить, з якими продуктами та коли краще знайомити маля, яких страв ліпше уникати, а які принесуть максимальну користь. Ситуація різко змінюється по досягненню дитиною 3-річного віку. Багатьом батькам здається, що їхня крихітка вже стала зовсім дорослою, навіть пішла до садочка, тому можна особливо не турбуватися про її меню й сміливо саджати за дорослий стіл. Проте це помилкова позиція. Харчові потреби дитячого організму в період активного росту відрізняються від потреб дорослої людини. Організму малюка потрібно багато енергії, адже в цей період різко зростають розумові та фізичні навантаження, а також поживних речовин для правильного росту й розвитку всіх органів і систем.

Дотримуйтесь кількох принципів харчування, щоб ваша дитина росла здоровою та гармонійно розвивалась.

1. Вдумливий підхід. Свідомий вибір харчових продуктів для дитячого меню — запорука здоров’я вашого малюка. Перш ніж пригостити його або її якоюсь стравою, подумайте, яка її поживна цінність, скільки вітамінів, мінералів та інших поживних речовин вона містить. Адже наша головна задача — не просто нагодувати дитину, а дати їй джерело енергії та «будівельний матеріал» для росту.

Наприклад, якщо обираєте кашу для сніданку, віддавайте перевагу гречці, вівсянці, кукурудзяній крупі — у них багато вітамінів, тоді як манка — це «порожній» продукт, який не несе жодної користі, окрім калорій.

Або ж інший приклад: льодяник, солодке яблуко або груша містять приблизно однакову кількість калорій. Проте, з’ївши цукерку, дитина отримає лише цукор, а от з яблук — ще й комплекс вітамінів, мінералів, органічних кислот, пектин та клітковину.

2. Різноманітність. До раціону дитини мають входити всі основні групи продуктів: овочі та фрукти, зернові (крупи, хлібобулочні вироби), нежирні риба та м’ясо, яйця, молочні та кисломолочні продукти. Останні грають особливо важливу роль для дитячого організму, адже є джерелом кальцію — будівельного матеріалу для кісток, зубів, важливого чинника здорової нервової та серцево-судинної систем.

Обираючи кисломолочні продукти для дитини, віддавати перевагу слід саме розробленим спеціально для дітей певного віку. Наприклад, сирок «Растішка» створений для діток від 3 до 6 років. Знаючи про те, що в цьому віці організм дитини відчуває підвищену потребу в кальції, експерти Данон додатково збагатили сирок кальцієм для здорового росту кісток та зубів, а також вітаміном Д3, з яким кальцій засвоюється втричі краще.

3. Харчова цінність. Головна проблема сучасності — підсилювачі смаку, консерванти, ароматизатори та штучні барвники. Намагайтеся якомога довше відстрочити знайомство дитини з такими продуктами, як ковбаси та сосиски, напівфабрикати, фастфуд, солодка газована вода, солодка вата тощо. Шлунково-кишковий тракт дошкільняти ще не готовий до такої шкідливої їжі, яка, окрім смаку, не має жодної користі.

4. Актуальним залишається режим харчування. Воно має бути 5-разовим, бажано годувати дитину в один і той самий час. Організм звикає до режиму й починає виробляти ферменти для перетравлювання їжі по графіку. Це сприяє кращому засвоєнню корисних речовин, а значить, здоров’ю малюка.

5. Ніякого насилля! Дитина — це особистість, зі своїм характером та смаковими вподобаннями. У жодному разі не ламайте її, змушуючи через силу їсти навіть найкорисніший продукт. Будьте креативними та терплячими, шукайте корисні альтернативи продуктам, які дитина не любить. Малюк навідріз відмовляється від молочної каші? Пригостіть його сирком «Растішка». Він містить користь аж двох склянок молока. Смачно й корисно, а головне — радісно й з апетитом!

 

Коментарів
Це так важко, придумати для дитини і корисне і смачне! І хочеться, щоб їжа була цінною на вітаміни та мінерали. Роблю так, на тиждень прописую приблизне меню, повністю розписуючи всі прийоми їжі - сніданок, перекуси, обіди та вечерю. І стараюсь не силувати дитину, коли хоче їсти сам прибігає.
Дуже актуальна тема! Мене завжди мучають думки про те що приготувати, щоб було корисно і водночас смачно.
Вы правы когда прописываешь меню тогда и сама не так теряешься что дать ребенку. И расписать можно разнообразную еду чтобы не надоедала ребенку.
Зберегла собі цю статтю на майбутнє. Бо ми ще маленькі та харчуємось маминим молочком:) Але тема завжди дуже актуальна. Пригощу "Растішкою" чоловіка :)
Буду вдячна якщо поділитесь рецептами :)
Дуже правильно скласти меню для малюка - тоді не будеш мучити себе питанням що приготувати !.. а растішку ми всі полюбляємо від малого до великого???
Ооо, Растишка наш фаворит) дочь обожает магниты, сама включает приложение и играет) благодарим компанию за такую возможность
приємно , що фірма дбає про здоров*я дітей перекус у вигляді сирка Растішка це смачно і корисно
Мой вечный вопрос что приготовить что бы было вкусно и полезно
Растішка це любов) без неї ми жити неможемо?
Ось як раз зараз на стадії креативності та терплячості.... Не знаю наскільки вистачить... А Растішку любить, але тільки йогурт, причому полуничний.
Конечно меню детей должно быть разнообразным и сбалансированным - это важно для растущего организма)))
Щоб залишити коментар необхідно Авторизуватися