Штучне вигодовування. Що потрібно знати мамі?

Штучне вигодовування. Що потрібно знати мамі?

Штучне вигодовування – це такий вид вигодовування, коли дитина в першому півріччі життя зовсім не отримує грудного молока (або його кількість становить менш як 1/5 добової потреби) і вигодовується сумішшю.

Показання до штучного вигодовування:

  1. Відсутність продукції молока у матері.
  2. Відсутність можливості забезпечити малюка донорським грудним молоком.
  3. Постійні протипоказання до вигодовування грудним молоком з боку немовляти: деякі спадкові захворювання обміну речовин (фенілкетонурія, первинна лактазна недостатність, алергія на білок коров’ячого молока).
  4. Постійні протипоказання до вигодовування грудним молоком з боку матері: тяжкі захворювання нирок з їхньою недостатністю, природжені або набуті вади серця з вираженою серцево-судинною недостатністю, злоякісні пухлини, тяжкі хвороби крові й ендокринної системи, гострі психічні розлади, сифіліс (у випадках зараження протягом останніх місяців вагітності), ВІЛ, активний туберкульоз, приймання деяких медикаментів.

Навіть якщо в тебе не склалось із грудним вигодовуванням і виникла необхідність використовувати штучне вигодовування для дитини, це нормально, у цьому немає нічого страшного, адже ти найкраща мама для неї. Штучне вигодовування цілком може бути нормою, а в деяких випадках і необхідністю.

Щоб вигодовування крихітки відбувалося без проблем, варто знати і враховувати деякі нюанси, про які я й розкажу далі. 

Принципи штучного вигодовування:

  • Ретельне і точне виконання техніки приготування сумішей
  • Перехід дитини на штучне вигодовування не повинно бути занадто швидким
  • Режим харчування залишається вільним (у малюків до введення прикорму – 6-7 разів на добу, після введення прикорму – 5 разів на добу)
  • Введення прикорму дітям, які знаходяться на штучному вигодовуванні адаптованими сумішами, не відрізняється від аналогічних в дітей з грудним вигодовуванням.


Які ж існують суміші?
Для штучного вигодовування використовують суміші, виготовлені переважно на основі коров’ячого молока. Коров’яче молоко за кількісним і якісним складом відрізняється від грудного молока жінки, тому за допомогою технологічних засобів його склад наближують до складу грудного молока й адаптують до особливостей травлення та обміну речовин у дітей грудного віку.
Такі суміші називаються адаптованими і рекомендовані для вигодовування здорових дітей грудного віку. Вони поділяються на:

  1. Початкові, або стартові – від 0 до 6 міс. (№1)
  2. «Наступні» формули – від 6 міс. (№2, 3, 4)

Також є менш адаптовані та частково адаптовані суміші, що наближені до грудного молока лише за деякими компонентами.

Якщо дитина здорова і потребує вигодовування сумішшю, я рекомендую обрати адаптовану суміш згідно з віком малюка, яка максимально наближена за харчовою та енергетичною цінністю до грудного молока й відповідає функціональним можливостям та потребам дитячого організму.

Вибираючи суміші, варто звертати увагу на:

  • наявність пробіотиків і пребіотиків у складі суміші, що позитивно впливає на розвиток корисної мікрофлори дитини
  • використання органічної сировини
  • наявність нуклеотидів та поліненасичених жирних кислот
  • відсутність цукру
  • виробника, який має великий досвід створення сумішей, постійно оновлює лінійку продуктів відповідно до нових наукових відомостей щодо молока та вигодовування дітей.


Прикладом таких сухих молочних сумішей є суміші ТМ HiPP СOMBIOTIC®, що представлені у даному тестуванні.

Інколи у дітей виникають такі стани чи захворювання, які потребують застосування лікувальних сумішей, спеціально створених для вигодовування в такі періоди або для використання на постійній основі.

  1. Суміші зі збагаченим вмістом білка – застосовуються для вигодовування передчасно народжених малюків та малюків з гіпотрофією (малою вагою).
  2. Суміші, виготовлені на основі сої, – застосовуються для вигодовування дітей у разі незасвоюваності білків коров´ячого молока.
  3. Суміші з низьким вмістом чи відсутністю лактози – застосовуються низьколактозні суміші частіше за все при вторинній лактазній недостатності, безлактозні – при первинній.
  4. Гіпоалергенні суміші з гідролізованими білками молочної сироватки чи казеїну – застосовують при синдромі мальабсорбції та харчовій алергії у новонароджених, малюків до 12 місяців життя, а також у старших дітей після операції на шлунково-кишковому тракті.
  5. Суміші, які не містять фенілаланін, – застосовуються для лікування дітей з фенілкетонурією.
  6. Кисломолочні суміші та суміші, які містять пребіотики та пробіотики, – застосовуються при функціональних порушеннях, таких як закреп, діарея, кольки, метеоризм.
  7. Суміші з додаванням полісахаридів-згущувачів (антирефлюксні) – застосовуються при зригуванні.
  8. Суміші, збагачені середньоланцюговими тригліцеридами, – застосовуються при синдромі мальабсорбції, захворюваннях печінки та підшлункової залози у дітей.

Як мамі оцінити ефективність та правильність штучного вигодовування?
За допомогою самостійного та лікарського аналізу розвитку малюка: якщо ваша крихітка нормально набирає вагу, її психомоторний розвиток відповідає вікові, у неї нормальний колір шкіри та слизових оболонок, нормальна еластичність шкіри, тонус м’язів, товщина підшкірно-жирової основи, своєчасне прорізування зубів, нормальне функціонування шлунку та кишківника.
Якщо оцінити самостійно ви не можете або у вас виникли проблеми зі штучним вигодовуванням, зверніться до свого педіатра.


Діти, що знаходяться на штучному вигодовуванні адаптованою сумішшю, не відрізняються за фізичним та психомоторним розвитком від дітей на грудному вигодовуванні. Тому штучне вигодовування може бути нормою, а в деяких випадках і необхідністю.

Автор: Павленко-Чуняк Катерина

Коментарів
Це дуже цінна і корисна інформація!
Ми з #HiPP с первых дней жизни нашей долгожданной доченьки. Сейчас пьет не только смесь #HiPP3 , а и берем вкусные перекусы - пюре с собой на прогулку. Спасибо за качество продукции и полезную информацию.
Щоб залишити коментар необхідно Авторизуватися