ПОСУД ДЛЯ ІНДУКЦІЇ:ЯКИЙ ПІДХОДИТЬ ТА ЯК ПРАВИЛЬНО ОБРАТИ

ПОСУД ДЛЯ ІНДУКЦІЇ:ЯКИЙ ПІДХОДИТЬ ТА ЯК ПРАВИЛЬНО ОБРАТИ

Індукційні варильні панелі стають дедалі популярнішими. Проте ще й досі існує маса міфів про посуд, який для них підходить, а який ні. 

Поставимо всі крапки над «і» та розповімо про інновації, якими не втомлюються нас дивувати виробники побутової техніки. Лише уяви – сьогодні індукційна плита здатна адаптувати зону нагріву до розмірів посуду й навіть  контролювати процес готування.

Основні вимоги до посуду на індукційній панелі

1.    Феромагнітне дно. Стінки посуду можуть бути зроблені з чого завгодно.  Головне, яке у нього дно. Індукційні варильні панелі повинні контактувати з матеріалом, що має феромагнітні властивості. Простіше кажучи, дно пательні, чайника або іншої ємності для приготування їжіповинно притягувати магніт. Якщо поставити на панель каструлю зі скла або кераміки, плита на них не відреагує і не запрацює.

З одного боку – певні обмеження, з іншого – вагомі переваги. Головна відмінність індукційних панелей у тому, що вони не нагріваються самі, а лише передають тепло посудові. Для нас із тобою це означає, що  на конфорку, яка працює, можна сміливо класти що завгодно, навіть руку, жодних опіків або інших негативних наслідків не буде.

Лайфхак: маєш сумніви щодо улюбленого посуду? Щоб переконатися, що він спрацюється з новою індукційною поверхнею, просто притули до дна магніт. Прилип? Тоді все добре – можеш готувати!

2.    Дно має бути товстим. Тонкий метал під час нагрівання може деформуватися та нещільно прилягати до конфорки. Саме тому звичайні емальовані каструлі, навіть якщо в них дно магнітиться, не найкращий варіант для індукції. На невідповідний посуд індукційна панель може відреагувати шумом або тріском. 

Будова дна теж має значення. Воно може бути цілісним – з чавуну або сталі (і знову-таки товстим). А може мати кілька шарів із різних матеріалів. Склад цього «пирога» буває різний. Деякі виробники обмежуються тришаровим: феромагнітний сплав для контакту з плитою, алюміній для гарної теплопровідності та внутрішній шар із того ж матеріалу, що і стінки посуду, наприкладметалокераміки. Хтось додає антипригарне покриття, а хтось  вбудовує антидеформаційний диск, щоб забезпечити ідеальне прилягання до поверхні плити.

3.    Діаметр дна вже не має значення! Так-так. Це раніше потрібно було, щоб дно посуду повністю збігалося за розміром із конфоркою. Проте сьогодні вже є новітні розумні моделі, які самі підлаштовуються під розмір каструль та сковорідок. 

Індукційна варильна поверхня SenseBoil® від Electrolux обладнана зонами нагріву Infinite, які самостійно адаптуються до розміру посуду. Це суттєво полегшує процес готування, а також заощаджує електроенергію! 

Серед інших інновацій, якими може вразити тебе від Electrolux, –функція контролю кипіння. Датчики Boil Sensor визначають, коли вода в каструлі досягає точки кипіння, та автоматично регулюють температуру від активного кипіння до варіння на повільному вогні й контрольованого кипіння. Таким чином ти отримуєш більше часу на приготування інших страв або можливість відлучитися з кухні по своїх справах. 

Який посуд не підходить для індукції?

Простий алюмінієвий посуд,  навіть із товстим дном,  бо зазвичай цей метал не магнітиться. Втім, буває алюмінієвий посуд із написом «Підходить для індукційних плит» або із зображенням спіралі на дні.

Емальований посуд – особливо з пошкодженнями, через які дно не буде ідеально рівним і не зможе контактувати з поверхнею та передавати тепло.

Марно проводити досліди зі звичайним керамічним, скляним, мідним посудом  та й взагалі з тим, який неможливо намагнітити. Якщо дуже подобаються ці матеріали, можна купити новий посуд із них, але із зображенням спіралі – це означає, що будова дна розрахована для використання на індукції.

Коментарів
В мене також індукційна плита, і після встановлення постала проблема з вибором посуду для неї. Було дуже весело коли половина нового посуду не підійшла, а каструлі 20-ти річної давності, які пилилися на поличках - підійшли ідеально)))
Дуже багато відео передивилась на ютубі, і про посуд у тому числі, зацікавила мене ця новинка. Дякую, знайшла багато відповідей для себе. і згодна що старенькі ретро каструльки якнайкраще підходять для індукційної плити. Такий собі реторофутуризм на плиті)
Чудові поради і роз'яснення, для господині корисна інформація)
Наконец понятно какая посуда нужна для индукции а то я вечно покупаю невпопад.
А я и не знала этого...
Щоб залишити коментар необхідно Авторизуватися