РОЛЬ БІЛКА В РАЦІОНІ МАЛЮКА

РОЛЬ БІЛКА В РАЦІОНІ МАЛЮКА

Ваш малюк росте не щоднини, а щогодини. Варто лише подивитися на фото, зроблені місяць-два тому, й різниця стає очевидною. Таким стрімким фізичний та інтелектуальний розвиток дитини є лише в перші два роки життя. Ключову роль в дивовижних перетвореннях вашого маленького розумника відіграє білок. Розберемося, яку функцію він виконує, чим небезпечний дефіцит та надлишок білка, а також дізнаємося, де знайти найякісніший та найкорисніший білок для своїх дітей.

Білок є основним будівельним матеріалом для клітин і тканин організму: м'язів, органів, ферментів і багатьох інших. Білки також допомагають малюку перетравлювати їжу, зміцнюють імунітет і захищають від інфекцій, за участі білків регулюється водний баланс в організмі. Основне призначення білків у харчуванні — забезпечення організму необхідною кількістю амінокислот.  

Чим небезпечний дефіцит білка?

Недостатнє споживання білка з їжею може призводити до уповільнення процесів росту і наростання маси тіла, зниження імунітету, порушення нервово-психічного розвитку, кровотворення й інших розладів. Для дітей раннього віку важливо не тільки кількість білка в харчуванні, а і його якість. Вона визначається складом амінокислот, які містить білок.

Особливу цінність становлять незамінні амінокислоти, які не синтезуються в організмі дитини, а надходять тільки з їжею. Основними джерелами незамінних амінокислот є білки тваринного походження (молоко і молочні продукти, м'ясо, яйця, риба). 

Дітям віком від 1 до 3 років необхідно отримувати 70% тваринних білків. Саме тому не рекомендується вегетаріанська дієта для малюків раннього віку. 

Надлишок білка теж небезпечний

Однак не тільки недостатня кількість білка, але і його надлишок в харчуванні може призводити до серйозних порушень, які можуть підвищити в майбутньому ризик розвитку ожиріння, цукрового діабету та артеріальної гіпертензії. Надмірна кількість білка створює підвищене навантаження на нирки дитини та може спричиняти розвиток алергічних захворювань.

Якщо дитина отримує більше білка, ніж потрібно, то в крові накопичуються «невикористані» амінокислоти. Серед них є так звані «інсуліногенні». Саме надлишок цих амінокислот сприяє підвищенню рівня інсуліну в крові і, як наслідок, утворенню більшої кількості жирових клітин.

Як забезпечити малюка правильною кількістю якісного білка?

Оптимальну кількість (9-12 г / л) ідеального для дитини білка містить грудне молоко. Тому дуже важливо продовжувати грудне вигодовування якомога довше. Тим більше, що грудне молоко є унікальним продуктом — лише його склад адаптується до вікових потреб малюка, забезпечуючи саме тими поживними речовинами, які йому необхідні на певному етапі розвитку. 

Порада

Якість білка грудного молока дуже відрізняється від якості білка коров'ячого молока, тому коров‘яче молоко не слід давати діткам протягом перших трьох років життя. До того ж вміст білка в коров’ячому молоці в 3 рази перевищує потреби дитячого організму. Якщо у вас немає змоги продовжувати грудне вигодовування, забезпечити малюка якісним білком та іншими поживними речовинами в необхідній кількості допоможуть спеціальні адаптовані продукти. Наприклад, дитяча молочна суміш NAN® 3 OPTIPRO®. Це повністю збалансована суха молочна суміш, яка забезпечує дитину всіма нутрієнтами, необхідними для його гармонійного фізичного і розумового розвитку у період активного росту. В той же час, допомагає зміцнити імунітет малюка і сприяє створенню основи для здорового майбутнього. Суміш містить оптимізований білковий комплекс OPTIPRO®. Завдяки йому дитина отримує стільки білка, скільки потрібно для її здорового росту і розвитку, знижуючи ризик перевантаження незрілих органів. Живі біфідобактерії BL допомагають зміцнити імунну систему, особливий жировий комплекс відіграє важливу роль в становленні імунної системи малюка і сприяє розвитку мозку і зору.


NAN® 3 OPTIPRO® призначений для годування здорових дітей з 12 місяців, є здоровою альтернативою коров'ячому молоку в раціоні дитини. Проте не є замінником грудного молока.

Коментарів
Белок нужен и детям и взрослым для мышц))
Щоб залишити коментар необхідно Авторизуватися