Секрети приготування виробів з пісочного тіста

Секрети приготування виробів з пісочного тіста

Ще нещодавно я була учасником тестувань цього порталу, а тепер маю можливість виступити у ролі експерта. 

Давайте знайомитись!

Я - Леся Кравецька, фудблогер і фудфотограф. Із самісінького дитинства захоплювалась фотографією і кулінарією, дуже люблю готувати смачні страви, красиво їх фотографувати і ділитись своїми знаннями і уміннями з усіма, хто цікавиться кулінарією. Ось уже  8 років я ділюсь рецептами на відомому українському кулінарному сайті Кукорама. А також я є автором 10 кулінарних книг.

Опираючись на свій немаленький кулінарний досвід, я чудово розумію, наскільки важливим при приготуванні страв є наявність якісних інгредієнтів. Адже кожній господині, яка готує страви для своїх рідних і близьких, дуже хочеться, щоб не підвели дріжджі чи розпушувач, желе чи какао, пудинг чи глазур.І ось тут варто звернути увагу на якісну продукцію від Др. Оеткер, яка буде надійним помічником як молодим, так і досвідченим господиням. 

 

Пісочне тісто –достатньо популярний вид тіста, який кулінари часто використовують для приготування своїх страв. Адже з такого тіста можна приготувати печиво і кошички, горішки і основи для тортів, пирогів, тартів. Вироби із такого тіста завжди ніжні, а при укусі розсипаються у роті на дрібні шматочки, схожі на піщинки. Власне саме через цю особливість тісто і отримало свою назву. Але, як і кожен вид тіста, це тісто має свої особливості приготування. І варто їх враховувати для того, щоб на виході отримати ідеальний результат.
Так, при приготуванні цього тіста дуже важливо притримуватися пропорцій, які вказані у рецепті. Тому найкраще усі інгредієнти для тіста зважувати на вагах, а не давати «на око».
Основні інгредієнти такого тіста це борошно, жир і рідина. Додатковими інгредієнтами можуть бути різноманітні додатки: какао, горіхи, цедра, кориця. Для пісочного тіста найкраще обирати борошно вищого ґатунку із середнім вмістом клейковини. Саме із такого борошна ви отримаєте вироби з ідеальною структурою. Частину борошна можна замінити рівною кількістю какао, мелених горіхів, крохмалю. Але ця заміна не повинна перевищувати 10% від маси борошна.
У склад тіста входить достатньо багато жиру. Саме якісний жир забезпечить виробам характерну крихкість. Найкраще використати вершкове масло, олію, свинячий жир або суміш цих жирів.
Рідка складова частина тіста, завдяки якій ми зможемо зібрати усі інгредієнти в єдине ціле, це яйця, сметана, йогурт, молоко і навіть вода чи фруктовий сік. Для приготування особливо смачних виробів використовують не цілі яйця, а жовтки. А якщо додати варені жовтки, то печиво буде дуже ніжним.
Якщо ви будете готувати солодкі вироби, то у склад тіста можна ввести цукор чи цукрову пудру. Цукор найкраще вводити у тісто, попередньо розтерши його з жовтком чи яйцем. Але тут слід слідкувати за кількістю цукру, яка вводиться у склад тіста. Надмірна кількість цукру зробить вироби надто тугими.
Невелику кількість солі вводять як у солодке, так і у солене пісочне тісто. Вона робить смак будь-якого тіста врівноваженим.
До складу класичного пісочного тіста розпушувач не входить. Але такі розпушувачі входять до складу різних варіантів пісочного тіста і надають виробам особливої ніжності та крихкості. І тут варто звернути свою увагу на якісні розпушувачі від Dr.Oetker. Це може бути розпушувач тіста від Dr.Oetker або харчовий амоній від Dr.Oetker. Одна пачечка такого розпушувача тіста чи харчового амонію розрахована на 500 г борошна і саме такий розпушувач надасть вашому тісту об’єму, вироби будуть мати рівномірну пористу структуру. Розпушувач тіста варто змішати з просіяним борошном, ще раз усе разом просіяти і лише після того використовувати у роботі. Харчовий амоній найкраще використовувати при приготуванні сухого печива чи тонких пирогів тоді, коли ви хочете отримати дуже пористу структуру. Вироби, випечені із застосуванням амонію, довго не черствіють і мають особливо ніжну структуру. Обираючи розпушувач, який ви хочете використати при приготуванні тіста, врахуйте, що застосовувати харчовий амоній найоптимальніше для виробів, які будуть мати залишкову вологу після випікання виробу не більше 50%, тобто, наприклад, сухе печиво чи сухі коржі для тортів. При випіканні виробів із тістом з амонієм буде виділятися газ аміак із специфічним запахом. Тут не слід тривожитися, адже у духовці відбуватиметься хімічний процес з виділенням газу, який і підніматиме та розпушуватиме наші вироби. Специфічного запаху у виробах не залишиться. Але варто знати, що вироби, випечені з тіста з амонієм, варто після випічки залишити на 40 хвилин поза духовкою, щоб увесь запах вивітрився, і лише після цього подавати до столу. Для більш рівномірного розподілу амонію у тісті його попередньо розмішують з рідкою частиною тіста, наприклад, молоком, водою чи сметаною до повного розчинення. Варто зазначити, що при  застосуванні будь-яких розпушувачі слід строго дотримуватися рекомендованих пропорцій, вказаних на упаковці, і тоді вироби порадують вас як виглядом, так і смаком.

Коментарів
Тоже люблю делать красивые фото)))
Щоб залишити коментар необхідно Авторизуватися