ЯК ПРАВИЛЬНО ПОБУДУВАТИ СВІЙ РАЦІОН?

ЯК ПРАВИЛЬНО ПОБУДУВАТИ СВІЙ РАЦІОН?

Ми – це те, що ми їмо, тому багато хто з нас хоче зробити свій раціон правильним, щоб харчування приносило максимум користі.

Помилково багато хто пов'язує здорове харчування з дієтами та схудненням. Тут відразу ж виникають не найприємніші асоціації – обмеження в їжі, голод і стрес.

До здорового й правильного харчування дієти не мають жодного стосунку, оскільки вони більше шкодять організму, ніж приносять користі.

Правильно побудований раціон допоможе відчувати себе здоровим, ситим протягом усього дня без докладання великих зусиль і дискомфорту. Також сприятливо вплине на зовнішній вигляд – покращиться стан шкіри, волосся, а нігті перестануть бути ламкими.

Вам зовсім не обов'язково вести підрахунок калорій і зважувати кожну страву, досить просто розібратися в основах харчування – і ви самі інтуїтивно зможете спланувати для себе раціон.

Що ж означає налагодити свій режим харчування?                         

1) Не пропускати прийоми їжі, особливо сніданок. Краще їсти 4–5 разів на день, але невеликими порціями, оптимальні перерви між прийомами їжі – близько 4 годин.

2) Не забувайте пити більше води протягом дня. При нестачі рідини, навіть якщо ви не голодні, можете зазнавати помилкове почуття голоду. Крім того, вода сприятливо впливає на стан шкіри і волосся, тому 1,5 л води на день підуть тільки на користь.

3) Є таке популярне правило: не їсти після 6 вечора. Воно стосується тільки тих, хто лягає спати о 9 вечора, бо ідеальний час для останнього прийому їжі – за 3 години до сну. Якщо ви звикли лягати об 11–12 ночі, то морити себе голодом не потрібно – оптимальним часом для вечері буде 8 година вечора.

При плануванні меню найкраще дотримуватися цієї простої схеми:

СНІДАНОК: ідеальний варіант – складні вуглеводи (їх джерелом є злаки, цільнозерновий хліб, гранола, мюслі й т. д.), доповнимо їх невеликою кількістю білків і жирів, наприклад йогуртом або яєчнею.

Також сніданок можна доповнити будь-якими свіжими фруктами та овочами, вони підуть тільки на користь, зарядивши нас вітамінами.

ПЕРШИЙ ПЕРЕКУС: теж може бути вуглеводним: хлібці, сендвіч із хлібом з висівками, який-небудь корисний десерт або фрукти.

ОБІД: знову ж вуглеводи, але вже в поєднанні з великою кількістю білка. Це може бути суп або якісь крупи чи макарони з твердих сортів із м'ясом.

ДРУГИЙ ПЕРЕКУС: краще зробити білковим. Ідеальний варіант – це сир або йогурт, доповніть їх свіжими фруктами та горіхами.

ВЕЧЕРЯ: повинна бути легкою, але водночас ситною – велика кількість білка (м'ясо або риба) і велика кількість клітковини (овочі).

Якщо перед сном ви все одно відчуваєте голод, то стакан кефіру або ряжанки буде не зайвим.

Такий раціон допоможе вам залишатися ситими протягом дня й разом із тим отримувати все   необхідне для організму – вітаміни, мінерали, клітковину та інші корисні речовини.

Коментарів
Дякую за цікаву інформацію ?
Спасибо за такую полезную статью)) стараюсь всегда по возможности составлять для себя и своей семьи полноценный рацион))
Дякую за поради. Чесно кажучи не завжди вистачає часу для формування повноцінного харчового раціону. Але я намагаюся робити все можливе щоб приблизитися до нього.
Оооо, спасибо большое! Вы прям написали то, о чем я хотела спросить. Да еще и так подробно. Спасибо за комментарий и пояснение к каждому приему пищи! Возьму на вооружение и буду прислушиваться!
Завдяки вашим рекомендаціям спробую побудувати свій раціон.
У меня не всегда получается не кушать за 3 часа до сна. Всегда вечером мысли в голове о пироженке с чаем.)
Дуже корисна стаття. Треба спробувати побудувати свій раціон.
Полезная статья для тех кто хочет наладить правильное питание.
У каждого дома должны быть запасы гранолы))
Щоб залишити коментар необхідно Авторизуватися