МІКРОФЛОРА КИШЕЧНИКА Й ІМІНІТЕТ ДИТИНИ: ЯКИЙ ЗВ'ЯЗОК?

МІКРОФЛОРА КИШЕЧНИКА Й ІМІНІТЕТ ДИТИНИ: ЯКИЙ ЗВ'ЯЗОК?

Другий рік життя — період соціальної активізації малюка. Він починає знайомитися та спілкуватися з іншими дітками, частіше буває в людних місцях — разом з мамою відвідує магазини, виставки, ходить в гості. Розширення контактів з зовнішнім світом підвищує ризик підхопити інфекцію. Тому важливо, щоб імунна система дитячого організму працювали відмінно.

Захист від мікробів, вірусів та інших патогенів забезпечує багато органів і систем, однак лідером за кількістю клітин імунної системи вважається слизова оболонка шлунково-кишкового тракту. Це найбільший імунний орган. 

Кишечник — лінія оборони від вірусів і бактерій

Жоден орган людського тіла не контактує з такою кількістю найрізноманітніших речовин із зовнішнього середовища, як кишечник. І чим старшою стає дитина, тим більше їх потрапляє у шлунково-кишковий тракт. Посудіть самі: новонароджений малюк їсть лише грудне молоко або суміш, потім досить обмежений набір продуктів прикорму, які проходять ретельну обробку, але з часом раціон розширюється, дитина куштує на смак не лише їжу, але й все, що потрапляє їй до рук. Разом з продуктами харчування, напоями, слиною до шлунково-кишкового тракту потрапляють найрізноманітніші мікроорганізми — бактерії, віруси, гриби тощо. 

На щастя, стінки кишечника мають надійну лінію оборони від цих шкідливих агентів — лімфоїдну тканину. Саме вона стає на перешкоді проникненню патогенів в кров. Лімфоцити – клітини імунної системи, які містяться в стінках кишечника, розпізнають шкідливі мікроорганізми та створюють імунну відповідь. 

У лімфоцитів є й союзники — корисні бактерії, які живуть у кишечнику. Найважливіші з них — лакто- та біфідобактерії. Вони допомагають імунній системі подавляти ріст й розмноження патогенних та умовно-патогенних мікроорганізмів — як власних, так і тих, які надходять в ШКТ ззовні. Якщо корисної мікрофлори вдосталь, у ротавіруса, сальмонели, стафілококку та інших шкідливих мікроорганізмів просто немає шансів «прорватися» через лінію оборони й потрапити в кров. Проте, якщо баланс мікрофлори кишечника порушується, тоді захисні сили організму слабнуть й ризик захворіти підвищується. 

Це лише одна функція корисної мікрофлори, серед інших — участь у процесі травлення, сприяння всмоктуванню корисних речовин та сприяння синтезу деяких вітамінів. Все це також має вагомий вплив на роботу імунної системи.

Як допомогти дитині рости здоровою?

В організм новонародженого малюка корисні біфідобактерії потрапляють разом з материнським молоком або у складі дитячої молочної суміші. 
Годування груддю сприяє формуванню правильного балансу мікрофлори в кишечнику малюка, тому намагайтеся продовжувати його якомога довше. 

Становлення мікрофлори кишечнику та імунної системи триває від народження та приблизно до трьох-п’яти років. В цей період закладаються основи майбутнього здоров’я дитини. Тому обираючи харчування для свого маленького розумника, звертайте увагу на те, щоб у його складі були пробіотики, а також речовини, які сприяють росту та розвитку власної корисної мікрофлори кишечника — пребіотики. Дитяча молочна суміш NAN® 3 OPTIPRO®, наприклад, містить пробіотичний комплекс BL. Це живі біфідобактерії, ідентичні тим, якими заселяється кишечник малюка під час грудного вигодовування. Вони допомагають підтримувати баланс мікрофлори кишечника малюка та сприяють зміцненню його імунітету.

NAN® 3 OPTIPRO® також містить оптимізований білок, завдяки якому добре засвоюється, незамінні жирні кислоти, які сприяють гармонійному розвитку мозку, зору, нервової системи, а також комплекс необхідних вітамінів та мінералів. Це повністю збалансоване дитяче харчування для малюків від 12 місяців. Воно виготовлене без використання генетично модифікованих інгредієнтів, консервантів, барвників та ароматизаторів. Не містить пальмової олії!

Коментарів
Дякую за цінні факти, що вказують на важливість тривалого годування. Нарешті відходимо від застарілих настанов.
А у взрослых тоже связана микрофлора кишечника с иммунитетом?
Miss777, конечно же. Здоровье микрофлоры ЖКТ = крепкий иммунитет. Даже больше - считается, что иммунитет живет именно в кишечнике, а именно. там находится примерно 80% иммунных клеток.
Цікава інформація, добре, що про імунітет також турбується суміш
Щоб залишити коментар необхідно Авторизуватися