Ознаки того, що у собаки проблеми з порожниною рота

Ознаки того, що у собаки проблеми з порожниною рота

Чи знаєте ви, що наші домашні улюбленці так само як і люди, можуть страждати від захворювань ротової порожнини, що у них можуть виникати проблеми зі здоров`ям зубів та ясен? 

Результати досліджень показують, що більш ніж 80% собак у віці після двох років мають ознаки стоматологічних захворювань.* Це свідчить про те, що серед власників тварин дуже мало тих, хто усвідомлює можливість виникнення стоматологічних проблем у свого чотирилапого улюбленця.

Які проблеми та недуги можуть виникнути зі здоров`ям ротової порожнини собаки:

Це перелік найпоширеніших проблем зі здоров`ям ротової порожнини собаки:

  • Зубний камінь. Викликає болісні відчуття під час вживання їжі та призводить до запалення ясен та інших проблем зі здоров`ям тварини.
  • Пародонтит. Запалення ясен та м'яких тканин ротової порожнини сприяє руйнуванню кісткової тканини, внаслідок чого песик може втратити зуби, також є ризик виникнення проблем зі здоров`ям серця та нирок.
  • Пародонтоз. Запальний процес, який теж виникає через зубний наліт, руйнує всі структури пародонту (тканини біля зубів).
  • Пульпіт. Гнійне запалення пульпи (тканини в кореневому каналі зуба).
  • Переломи зубів. Можуть виникнути через травми під час активних ігор або неправильне харчування – наприклад, кістками.
  • Гінгівіт. Запалення тканин ясен. Виникає через відкладення зубного каменю або наявність інфекції в ротовій порожнині.
  • Стоматит. Запалення слизової порожнини рота через попадання інфекції.

Симптоми того, що у вашого собаки з`явились проблеми зі здоров`ям ротової порожнини:

  • Нестандартна поведінка тварини. Улюбленець поводиться не так, як зазвичай: нервує, скулить, стає неспокійним або, навпаки, апатичним, неактивним, відмовляється грати та спілкуватись.
  • Сильне слиновиділення, слина може бути із кров`ю.
  • Різкий, неприємний запах із рота, який з`являється через розмноження патогенної мікрофлори.
  • Зуби жовтого кольору.
  • Кровоточивість ясен.
  • Тварина відмовляється від їжі, скулить під час вживання їжі або ковтає її не жуючи.
  • Собака часто трясе головою, часто облизується.
  • Слизова ротової порожнини червоніє, з`являються набряки та виразки.

Якщо ви помітили ознаки того, що у песика проблеми зі здоров`ям, ні в якому випадку не намагайтесь розв'язувати проблему самостійно – обов`язково зверніться до ветеринара. Тільки фахівець може надати тварині необхідну медичну допомогу. Не займайтеся самолікуванням свого улюбленця!

Проблеми зі здоров`ям ротової порожнини собаки, захворювання зубів та ясен можуть стати джерелом виникнення інших хвороб.

Тому постійна профілактика і своєчасне лікування – головні заходи боротьби зі стоматологічними проблемами вашого улюбленця.

На жаль, багато власників тварин навіть не мають уявлення, що за ротовою порожниною собаки треба постійно доглядати. 

Задача кожного відповідального власника собаки – допомогти зберегти здоров`я зубів та ясен свого вихованця. Запорукою цього стане регулярний догляд за ротовою порожниною чотирилапого улюбленця. Бо, як відомо, захворюванню легше запобігти, ніж лікувати його.

Правила профілактики захворювань ротової порожнини собаки:

  1. З дитинства привчати песика до регулярної гігієни ротової порожнини. Кілька разів на тиждень чистити зуби своєму улюбленцю за допомогою спеціальної щітки та пасти для собак.
     
  2. Годувати тварину повноцінним та збалансованим кормом. Їжа має містити необхідні для собаки речовини, бути збагачена білком, вітамінами та мікроелементами.
     
  3. В раціоні не повинно бути жирних продуктів, продуктів із цукром та шоколадом.
     
  4. Необхідно включити до раціону улюбленця спеціальні корисні тверді продукти, які можна жувати чи гризти. По своїй природі собака – хижак. Вона має міцний зубощелепний апарат, який повинен отримувати постійне навантаження задля збереження здоров`я. Крім того, тверді продукти допомагають очищувати поверхню зубів, не дозволяючи відкладатись зубному каменю.

Гарними помічниками власникам песиків стануть додаткові засоби догляду за зубами та порожниною рота собак від виробників продуктів для тварин. Такі смаколики для улюбленців допомагають підтримувати у здоровому стані ротову порожнину тварини. Додаткові засоби очищення зубів допомагають видалили зубний наліт і уповільнюють утворення зубного каменю, позбавляють від неприємного запаху в роті.

Ласощі для догляду за порожниною рота собак у формі паличок Purina Dentalife – це додатковий сухий корм для песиків для підтримки здоров`я порожнини рота.

Поєднання пористої текстури, ребристої форми та розмірів палички дозволяє чистити навіть важкодоступні зуби, які більш вразливі до нальоту та зубного каменю, просто під час жування.

Dentalife допомагає захистити здоров`я порожнини рота та покращити загальне самопочуття собаки.

Зменшення накопичення нальоту та зубного каменю сприяє захисту від пародонтозу.

Purina Dentalife не містить цукру та штучних барвників, палички виготовлені з використанням натуральних інгредієнтів. У складі Purina DentaLife – вітамін D та кальцій.

Ласощі Dentalfe існують для собак малих порід (7 -12 кг) та собак середніх порід (12-25 кг). А для догляду за порожниною рота песика достатньо однієї палички Dentalife на день.

*Фактори, що сприяють розвитку пародонтозу та загальні результати, Т. Кляйн, листопад 2000 р.

 

Коментарів
Ух ты !Очень интересная статья !...Спасибо за информацию !теперь буду щательно наблюдать 👀 за поведением питомца .
Дуже цікава стаття!!!! Тепер справді буду спостерігати за своїм чудом
Дуже цікава стаття, дякую
Щоб залишити коментар необхідно Авторизуватися