Що таке синдром подразненого кишечника (СПК) та як з ним упоратися

Що таке синдром подразненого кишечника (СПК) та як з ним упоратися

Є проблеми, про які якось не прийнято говорити вголос. Але від цього вони не стають менш важливими. Поговоримо про синдром подразненого кишечника, на який, за різними даними, страждає від 30 до 50% населення, що  звертається до лікаря.

Але спочатку давайте ближче познайомимося з цим дивовижним органом, кишечником. Про нього, до речі, вийшло останнім часом декілька книжок. Одна з найвідоміших, Дж. Ендерс «Кишечник: найцікавіший орган нашого тіла», навіть стала світовим бестселером. У ній авторка приводить досить цікаві факти. Поділимося з вами деякими.

Цікаві факти про кишечник, яких ви, напевне, не знали

-        Кишечник має площу, в сто разів більшу за нашу шкіру. Крім того, це найбфльший орган чуття в організмі. Чому? Тому що збирає інформацію «внутрішнього життя» людини і передає її в мозок.

-        Також кишечник має розгалуджену систему нервових закінчень (більше має лише мозок).

-        В одному міліметрі квадратному кишкової оболонки знаходиться біля тридцяти крихітних ворсинок, що допомагають перетравлювати їжу (тонка кишка).

-        А товста кишка є домівкою корисних кишкових бактерій, що обробляють рештки їжі, сприяють засвоєнню корисних речовин тощо. Завдяки все тій же мікрофлорі ми отримуємо дозу вітамінів К та групи В (останній, зокрема, дуже нам потрібний для міцних нервів).

Функції, які виконує кишечник, надважливі: він не лише перетравлює їжу, а ще й завідує імунітетом (доведено, що на 80% імунітет людини залежить від стану кишечника), міцно зв"язаний з мозком, а його стан впливаю напряму на стан самопочуття людини. Отже, його коректна робота дуже важлива для людини.

СПК: що це таке і як проявляється

За даними американських вчених, в основному на СПК страждають люди 15-65 років, рідше симптоми можуть виникнути в дитинстві. Синдром подразненого кишечника досі до кінця не вивчений, але визначається як комплекс функціональних розладів товстої кишки, що продовжується тривалий час (більше 3 місяців). Передусім це розлади, пов"язані з дефекацією (пронос або запор), зміна консистенції стільця, частоти дефекації, біль, відчуття дискомфорту чи здуття живота. При цьому всі симптоми не пов"язані з органічними порушеннями. 

Причини та способи боротьби з СПК

Як правило, ці симптоми тісно пов"язані з психоемоційним станом людини і найчастіше проявляються на фоні тривалого стресу, напруження тощо. Особливо стосується людей з надчутливою нервовою системою і надчутливим кишечником, що ведуть сидячий спосіб життя.

Серед причин – підвищена збудливість нервової системи, стрес, також серед причин – дисбактеріоз (підвищена кількість умовно-патогенних бактерій в кишечнику і брак корисних), малорухомий образ життя, епідеміологічна ситуація, приховані харчові несприйняття (лактози, глютену тощо), хронічне мікрозапалення у кишечнику.

Як з цим боротися

Підхід має бути комплексним. Зокрема, спеціалісти радять такі заходи:

-        Вплив на психоемоційний стан людини;

-        Раціональне збалансоване харчування;

-        Підвищення фізичної активності;

-        Особлива увага до чутливого кишечника, вживання пробіотиків для налагодження моторної діяльності кишечника;

-        фізіотерапія

Особливу увагу при боротьбі з СПК слід звернути на стан мікрофлори у кишечнику. Зокрема, це стосується осіб з чутливим кишечником, який гостро реагує на будь-які зовнішні подразники (чи то їжа, чи то емоції). Такий кишечник варто підтримати корисною мікробіотою, яка наведе в ньому лад, покращить місцевий імунітет.

Наприклад, штам Bifidobacterium infantis 35624®, що є у складі препарату СІМБІОЗІС Альфлорекс®, допомагає кишечнику нормалізувати роботу, зменшує відчуття дискомфорту, сприяє позбавленню діареї, закрепів та інших проблем, пов’язаних з роботою кишечника, а також налагодженню здорової мікробіоти в осіб з чутливим кишечником.

Мікроорганізми, що містяться в  Альфлорекс®, успішно використовуються для боротьби з такими проблемами в США та Європі, сьогодні препарат доступний й українцям. Достатньо однієї капсули на добу для відновлення мікробіоти кишечника та покращення самопочуття людини в цілому.

 

 

Коментарів
Спасибо за познавательную и полезную статью!
Спасибо большое за интересную статью, и то, что цитируете выдержки из книги. Пыталась её прочесть, но не смогла - она показалась мне сложной.
Cпасибо за статью. Все предельно понятно!
Дякую за цінну інформацію і рекомендації. Від стресу інколи маю проблеми з кишечником, будем комплексно підходити до вирішення проблеми
Спасибо за советы, нужен комплексный подход к решению проблемы с кишечником.
Дякую за ціну інформацію. Є в примітках в мене ця книжка, хочу прочитати. Не знала що, стресс також впливає на СПК
Спасибо за интересную статью
Спасибо за статью. Мнго полезного написано.
Дуже дякую чудова стаття! і звичайно дієвий препарат #альфлорекс #Гармонія_в_тілі#поради#Синдром_подразненого_кишечника#СПК
Дуже цікаво, багато чого узнала. Спасибі.
Цікава інформація, деякі факти дійсно почула вперше.
Цікаво і доступно написали? Дякую за корисну інформацію,книгу візьму на замітку. Погоджуюсь з тим,що симптоми СПК тісно пов'язані з психоемоційним станом людини і найчастіше проявляються на фоні тривалого стресу.
Дякую, дуже корисно.
Интерестные факты узнала о нашем теле , даже не подозревала что моя нервозность может быть причиной моего расстройства. Спасибо за ценную информацию. А книгу думаю стоит прочесть
Было полезно узнать про свой организм то чего раеее не знала☺️
Ого, даже не знала, что это так распространено
У меня вот проблемы с кишечником начались в 28-30 а раньше всё было хорошо)
Я фармацевт, і, як ніхто, часто чую про цю проблему. Корисна інформація і актуалізація.
Мне казалось всегда, что всякие "синдромы" у кишечника- маркетинговый ход для увеличения продаж различных препаратов...я и не подозревала, что это реально- спасибо за статью, некоторые симптомы заставляют задуматься.
Стаття корисна та пізнавальна, гадаю, що кожен в ній знайшов та прочитав щось для себе важливе та практичне.
Очень интересно. Актуально для меня
Спасибо большое за такую интересную и полезную статью.
Спасибо за информацию полезную! Как важно всё-таки заботиться о кишечнике...кстате факты очень интересные
Щоб залишити коментар необхідно Авторизуватися