За нагальної потреби: як бути з годуванням, якщо мама захворіла чи за дитиною доглядають рідні

За нагальної потреби: як бути з годуванням, якщо мама захворіла чи за дитиною доглядають рідні

Грудне молоко – цінне джерело поживних речовин, які сприяють гармонійному розвитку та росту малюка.
Та у житті матусі бувають моменти, коли потрібно призупинити або завершити грудне вигодовування за певними обставинами. 
Це може бути хвороба та приймання несумісних з грудним вигодовуванням ліків.
Або, наприклад, матусі потрібно відлучитися на тривалий час у зв’язку з роботою та відрядженням.
І тоді виникає головне питання: як бути з годуванням дитини?
Якщо у вас виникла така ситуація, слідуйте наступним порадам.

По-перше, ви можете створити банк грудного молока.
Під час вашої відсутності рідні будуть догодувати малюка розмороженим грудним молочком, а ви при поверненні додому або закінченні курсу несумісних з ГВ ліків продовжуватимете грудне вигодовування.
Весь цей час ви маєте підтримувати лактацію та зціджувати грудне молоко.
Важливо зазначити, що наразі існує велика кількість препаратів, які є сумісними з грудним вигодовуванням. Їх можна перевірити на сайті www.e-lactancia.org та бути впевненими у безпеці вашої крихітки.

По-друге, як альтернативу грудному молочку ви можете запропонувати дитині молочну суміш.
Вибір молочної суміші потрібно робити, орієнтуючись на вік, особливості та потреби малюка.

Обираємо відповідно до віку дитини:
* від 0 до 6 місяців – «1», або початкова молочна суміш
* від 6 до 12 місяців – «2», або наступна молочна суміш
* понад 10-12 місяців – «3» або дитяче молоко

Підбираємо відповідно до особливостей та потреб дитини:
* харчування для здорової дитини
* харчування для дитини зі схильністю до алергії
* харчування для дитини, яка схильна до кишкових колік та порушень випорожнення
* харчування для дитини, яка схильна до зригувань
У великих виробників зазвичай у лінійці крім сумішей для здорових дітей є й суміші для малюків з особливими дієтологічними потребами.


Частота годування та об’єм молочної суміші залежать від віку дитини й ретельно прописані на кожній упаковці молочної суміші.
Починати вводити молочну суміш можна з ложечки або одразу з бутилочки – як вам буде комфортніше.

У випадку екстреного відлучення від грудного годування (наприклад, оперативне втручання чи приймання несумісних з ГВ ліків) рідні мають запропонувати молочну суміш одразу на вимогу малюка, тобто коли він буде голодний.

Але якщо у вас є можливість поступово перейти на штучне вигодовування (наприклад, ви знаєте, що у вас скоро буде відрядження), краще розтягти цей процес у часі.

Вибираємо суміш правильно!  
Бажано, щоб суміш була виготовлена з органічної молочної сировини, адже саме вона гарантує екологічну безпечність та краще збереження натуральних вітамінів та мікроелементів. Додатково в сумішах можуть міститися пробіотики (пробіотичні культури, які формують нормальну мікрофлору кишківника), пребіотики (підтримують розвиток пробіотиків та власної мікрофлори кишківника), омега жирні кислоти для розвитку мозку та зору дитини, оптимальні для кожного віку кількість білків, жирів та вуглеводів, вітаміни, залізо, кальцій та інші важливі інгредієнти для забезпечення гармонійного розвитку малюка. Все це є в сумішах HiPP COMBIOTIC.

У такому випадку, годуючи крихітку, ви можете бути впевнені: дитина буде отримувати не тільки все необхідне для здорового росту, але й важливі компоненти для підтримки здорового травлення та імунітету.  

Перед початком введення молочної суміші проконсультуйтеся зі своїм сімейним лікарем або педіатром та поставте всі запитання, що стосуються здоров’я вашого малюка. Спираючись на ваші скарги, загальний огляд та результати аналізів, ваш лікар підбере індивідуально ту молочну суміш, яка буде найкращою для дитинки.
Бажаю міцного здоров’я всім матусям та тривалого грудного вигодовування❤️
 

Автор: мама-лікар Діна Крилова

Коментарів
Моїй дитині 1 рік, харчується грудним молоком та прикормом. Дитина сприймає суміш добре, але більше подобається вживати суміш не з пляшечки, а коли я додаю суміш Hipp до каші зранку Насичуеться сумішу добре. Їсть малюк із задоволенням. З травленням та випорожненням все добре, навіть краще стало ніж було. Наявність у суміші комбінації пробіотиків і пребіотиків за зразком грудного молока дуже корисна річ, щоб налагодити дитині травлення. Дуже важливе використання в якості сировини для суміші свіжого сертифікованого органічного молока, а не звичайного сухого молока для того щоб в майбутньому не виникало алергічних реакцій. Сумішшю Hipp COMBIOTIC задоволена, претензій до виробника не маю. Рекомендую.
Теж планую завершувати ГВ. Дякую за інформацію.
Я замораживала грудное молоко в специальных пакетах,но.... когда пришло время воспользоваться этим молочным банком, малыш просто не стал его пить. Поспрашивала у других мамочек,оказалось что это не редкость когда детки не хотят замороженое молочко кушать
Насчет болезни,тут да .. либо сворачивать ГВ ,либо подбирать препараты которые можно. Я всегда старалась выбирать лекарства которые можно при ГВ, наш педиатр говорит что наоборот когда я болею что б не бросала кормить,потому что у меня вырабатываются антитела к болезни и я их ребёнку с молоком передаю,так меньше вероятность что ребёнок заболеет
Цікаво стаття, не всім дітям подобається розморожене грудне молоко.
Добрый день. Так уж вышло что моя малышка совсем не берет соску и соответственно не берет бутылочку что бы я не делала и какие бы не пробовала ни какие не берет, для меня стало проблемой когда я заболела орви передо мной стал вопрос как и чем кормить ребенка , малышке на тот момент было 4 месяца я лечилась народными средствами полоскала горло содой и солью закапывала нос солевыми растворами , дышала над картофелем все время была в маске и часто мыла руки кормить продолжила , малышка не заболела , а я смогла выздороветь , здоровья вам и вашим деткам.
Осень интересная статья, спасибо
Щоб залишити коментар необхідно Авторизуватися