Чим небезпечний дефіцит кальцію та як його уникнути?

Чим небезпечний дефіцит кальцію та як його уникнути?

Ви, напевне, помітили, що діти ростуть стрибками. Протягом якогось періоду малюк ніби «сидить на місці», а потім буквально за кілька днів додає у зрості декілька сантиметрів.

Перший, найбільш стрімкий стрибок росту відбувається протягом першого року, коли маля виростає в середньому на 25 сантиметрів. Другий стрибок росту більшість дітлахів переживає у віці від 3 до 6 років. Наступний — у підлітковому віці.

Дуже важливо в ці періоди стежити за правильним харчуванням дитини. Особливу увагу звертати на достатнє споживання кальцію та вітаміну Д3, з яким кальцій засвоюється втричі краще. Кальцій є будівельним матеріалом для кісток, зубів, волосся та нігтів, грає важливу роль у формуванні та функціонуванні нервової та серцево-судинної систем, бере участь в обміні речовин та ін.

Пам’ятайте: саме в дитинстві, особливо в періоди стрімкого та активного росту, набирається кісткова маса, яка є запорукою здоров’я скелета людини протягом усього життя!

Наслідки дефіциту кальцію

  1. 99% кальцію міститься в кістках та зубах людини, саме він робить їх міцними. Якщо в раціоні дитини недостатньо кальцію, організм бере його з «депо», тобто з кісток. В результаті кістковий скелет формується неправильно, відбувається затримка росту, фізичного розвитку, виникають проблеми з кістками (вони стають м’якими та ламкими), зубами (вони стають рихлими, згодом виникає карієс, пародонтит тощо).
  2. Гостра нестача кальцію негативно впливає на згортання крові — невеличкий поріз може обернутися серйозною кровотечею.
  3. Дефіцит кальцію та вітаміну Д3 може призвести до проблем нервової, серцево-судинної та м’язової систем. Кальцій бере участь у процесах передачі нервових імпульсів від мозку до м’язів різних частин тіла. Якщо його недостатньо в організмі, можуть виникати збої в роботі серця, судоми та інші порушення скорочувального апарату м’язів. Підвищене нервове збудження теж може бути наслідком недостатнього споживання дитиною кальцію.

Норми споживання кальцію

Активно зростаючий малюк у віці від 3 до 6 років щодня має отримувати 900 мг кальцію. Діти віком від 6 до 11 — близько 1100 мг на добу. Та важливо не лише дбати про те, щоб малюк споживав кальцій, але й про те, щоб макроелемент гарно засвоювався.

Пам’ятайте: кальцій не засвоюється без вітаміну Д3. Тому стежте, щоб в раціоні малюка був баланс цих двох життєво важливих макроелементів.

Джерело кальцію

Наш організм не здатен виробляти кальцій, отримати його можливо лише з харчовими продуктами. Саме тому так важливо дбати про збалансований раціон дитини, щоб у ньому щодня були продукти, які містять кальцій. Це риба та морепродукти, зелень, білокачанна капуста, шпинат. Найбільше кальцію міститься в молочних продуктах: молоці, кефірі, ряжанці, йогурті, сирі. Отримати 28% денної норми кальцію вашому малюкові допоможе смачний та корисний сирок від  «Растішка». Він містить користь аж двох склянок молока, а також кальцій із вітаміном Д3, завдяки якому кальцій засвоюється втричі краще. До складу сирка входять фрукти та ягоди, до речі, саме вони роблять сирок таким смачним та апетитним. Вміст доданого цукру та жирів зменшено відповідно до вимог МОЗ, а штучних ароматизаторів та барвників взагалі немає. Чудове частування на полуденок, підвечірок або перекус на прогулянці.

Коментарів
В нас донечка випивае приблизно 3-4 склянки за день молока ,не враховуючи йогуртів . Зростаючому організму дуже необхідний кальцій
Доброго дня! Шановні модератори, підскажіть , де саме на сайті http://rastishka.ua можна залишити відгук? я щось не можу знайти де його написати там
cherry8, добрый день! Така можливіть на сайті Растішка повинна з’явитись завтра. P.S: всі питання стосовно проекту пишуться у розділі «Питання-відповідь».
У меня ребенок не пьет молоко так как не нравится вкус. Йогурты и творог наше спасение, причем именно такой однородный для деток без комочков, дети их обожают
Очень информативная и полезная статья, спасибо. Не знала, что кальций без витамина Д не усваивается. Мамы, а как вы считаете в год витамин Д нужно давать в капельках? Ещё недавно прочитала, что нельзя злоупотреблять овсянкой, потому что она не даёт усваиватся кальцию и вымывает его из организма. В норме кушать овсянку 2-3 раза в неделю.
Хорошие рекомендации
У меня двое деток и оба не пьют молоко вообще..кефир творог йогурт только это...я и сама молоко вообще не употребляю, не знаю но мой организм его не воспринимает и у меня рвотный рефлекс на него...это случилось сразу после первых родов...детки пили молочко до трёх лет..и все...но мы стараемся заменять его другими продуктам !
Мы тоже не пьем молоко. А вот йогурты и сырки любим.
Не так давно дізналася що кальцій гірше засвоюється без вітаміну D3
Очень полезная информация. Спасибо вам за нее.
А моя доня абсолютно не хоче пити молоко. Як побачить, то відразу починає бекати... Тільки йогурти, твердий сир та сирники і спасають...
Без кальция не усваивается витамин Д, а он очень важен))
Добрі поради, взимку постійно приймаємо вітамін Д
Щоб залишити коментар необхідно Авторизуватися