Цукор у дитячому раціоні

Цукор у дитячому раціоні

Діти обожнюють солодощі. Тістечка, морозиво, цукерки – це ж так смачно! Проте наскільки корисно? Як знайти золоту середину, щоб і малюка смачненьким порадувати, і шкоди його здоров’ю не завдати? Спробуємо розібратися.

Перші солодощі, які куштує дитина, – це грудне молоко. Солодкого присмаку йому надає молочний цукор – лактоза. Разом із мальтозою (солодовим цукром) вона входить також до складу дитячих молочних сумішей. Як бачимо, любов до солодкого в малюків формується з народження. І це абсолютно нормально, адже цукор – це вуглеводи, які є джерелом енергії. Дитячий організм дуже стрімко росте, енергетичні запаси швидко витрачаються, тому їх потрібно регулярно поновлювати.

Важливо знати!

Глюкоза в наш організм потрапляє не лише з їжею, в тому числі із солодощами. Її джерелом також є глікоген – речовина, яка накопичується в печінці та м’язах. Запаси глікогену в дітей у декілька разів менші, ніж у дорослих. Енергії ж вони потребують в рази більше – на процеси росту, розвитку, захисту від інфекцій, фізичну активність, яка у віці 3–6 років стрімко зростає.

Якщо запаси глікогену вичерпуються, для вироблення енергії організм починає розщеплювати жири, а згодом і білки. Результатом цього можуть бути неприємні наслідки для здоров’я, зокрема ацетономічний синдром. Малюк стає млявим, сонним, слабким та апатичним, його часто турбує головний біль.

Висновок: у жодному разі не можна повністю викреслювати солодощі з дитячого меню. Потрібно просто контролювати їх кількість та якість!

Норма цукру в дитячому раціоні

Малюкам від 1 до 3 років можна вживати 30–40 г швидких вуглеводів на добу. Для дошкільнят (від 3 до 6 років) добова норма цукру становить 50 г.

Корисні ласощі

Серед усього розмаїття солодощів для дитини краще обирати ті, які виготовляються на основі ягід та фруктів. Вони й смачні, й корисні. Це натуральний зефір, пастила, домашня випічка з джемом або варенням, дитячі йогурти, сирки. З трирічного віку вже можна пригостити дитину шматочком тортика або тістечком, морозивом. Головне, щоб ці продукти не були надто жирними та не містили штучних барвників та консервантів.  Жир створює надмірне навантаження на ферментативну систему шлунка та підшлункову залозу. Надмірне вживання жирів може призвести до різних порушень травлення.

Краще за все обирати продукти харчування, спеціально розроблені для дітей певного віку. Їхній склад ретельно контролюється на дотримання норм споживання цукру, жиру, якість та безпеку. Такі продукти, як правило, додатково збагачені корисними речовинами – вітамінами, мінералами, жирними кислотами, тому окрім задоволення від смаку принесуть максимум користі дитячому організму.

Солодощів на кшталт вафель, шоколадних цукерок із наповнювачами, желешок їдкого кольору, солодкої вати, газованої солодкої води краще уникати. Трансжири, надмірна кількість синтетичних добавок є небезпечними для здоров’я дитини.

Якщо хочете порадувати малюка чимось смачненьким, краще пригостіть його дитячим йогуртом або сирком. Новий сирок «Растішка», наприклад, виготовлений виключно з натуральних інгредієнтів – молока найвищої якості, ягід та фруктів. Вміст доданого цукру та жирів у його складі зменшено відповідно до вимог МОЗ, а штучних ароматизаторів та барвників взагалі немає. Це чудове частування для тих діток, які не люблять молоко, адже в одному стаканчику сирка – користь аж двох склянок молока. Сирок «Растішка» допоможе малюку отримати 28% денної норми кальцію, а вітамін D3 подбає, щоб кальцій швидко засвоївся.

Смакуйте із задоволенням та будьте здорові!

 

Коментарів
Очень полезная статья не только для родителей, но и для обычного взрослого человека. Я конечно догадывалась, что все эти сладости и газировки печально влияют на наш организм, поэтому стараюсь как можно меньше это кушать и заменять те же конфеты на натуральные конфеты из ягод. И я согласна, в том плане, что совсем убирать сахар из рациона - это неправильно, а вот редко и в меру - это вообще мой девиз по отношению к еде )
Дякую за таку прекрасну статтю ,в нинішній час мами дуже переймаються здоров'ям малюків,тому постійно перевіряють склад продуктів,і стараються обмежувати ті,які містять багато цукру.Не маю такої звички,адже розумію,що глюкоза необхідна для росту та життєдіяльності організму дитини,всього потрібно вміру)Na proby,було цікаво читати статтю)
Дякую за таку корисну інформацію!
Cогласна со всем написанным выше. Просто надо знать меру. Считаю что убирать сладкое с рациона ребенка глупо. Просто даю немного. Выпечку стараюсь давать домашнюю, а сырки и йогурты детские все таки покупаю.
Маємо традицію, щодня забираючи старшу доньку з школи, заходимо в магазин і купуємо Растішку))) Дочка не любить йогурти, але коли вона сама вибирає смак і не тільки собі, а і братику, то з задоволенням смакує. Вважаю це чудовою альтернативою різноманіттю "смаколиків" якими майорять магазини. А ще ми збираємо магніти і діти завжди з захватом чекають нові історіі, які оживають в телефоні.
Отличная статья!!! Сейчас очень модно отказывается от сахара, но во всем хороша мера. У меня сын худой, по этому быстрые углеводы нам только на пользу, Растишку любим
Спасибо за статью , сейчас очень актуальна
Я намагаюсь обмежити вживання цукру для всієї сім'ї...живеми без цукерок, магазинних соків, газованої води...не завжди вдається дотриматись але це краще ніж нічого не робити...тому що цукор присутній майже у всіх продуктах
Дуже цікава стаття
мне интерестно было так как я молодая мама
Дякую дуже корисна інформація . Особливо якщо малюк полюбляє солоденьке . Згідна з кожним словом!
Батьки завжди бояться лишній раз дати щось, що має цукор. А ви написали корисну статтю, завдяки якій, батьки зможуть раціонально підійти до цього питання, без максималізму.
Я вважаю, що до року дитині не варто давати цукор та сіль, а починаючи з року, цуаор корисний для здоров'я
К сожалению, не всегда удаётся (в моем случае) регулировать и устанавливать норму сахара для ребёнка. Моя дочь в неполные 2 года ест больше 100 грамм сладкого?
Дякую за цікавий та корисний пост!
Спасибо за полезную стать особенно понравился раздел про полезные сладости.
особенно полезная информация про норму сахара в рационе.
Как хорошо описали все. Согласна что сладкого должно быть не много и не мало, так как последствия обоих случаях не хорошие
Очень полезная статья. Обязательно учту рекомендации в организации рациона на ГВ
Главное не давать детям много конфет, а то молочные зубы сильно портятся и чернеют.
На жаль, дуже часто стикаюся з прихованим цукром у хлібі, на перший погляд не солодкому печиві, соках і йогуртах. Тому намагаюсь якнайдальше відтягнути час, коли почну давати доньці солодке в чистому вигляді.
Харчові звички дитини повинні формуватися прикладі родини. Якщо родина сама споживає багато продуктів з цукром, а дитині забороняє, то нічого доброго з цього не буде
Щоб залишити коментар необхідно Авторизуватися