Як доглядати за зубами собаки (Правила догляду за зубами собаки)

Як доглядати за зубами собаки (Правила догляду за зубами собаки)

Стаючи власником собаки, важливо пам`ятати, що отримуєш не лише веселого та життєрадісного  друга, але й серйозні обов`язки та відповідальність за життя тварини. Чотирилапий вихованець змалечку потребує постійного піклування, і мова йде не тільки про прогулянки, виховання та годування, але й про те, як ростити здорову собаку. 

Здоров`я вихованця – дуже важлива складова догляду за твариною. Один із найважливіших пунктів у списку піклування про улюбленця – забезпечити правильний догляд за зубами вашого песика.

Дуже мало власників собак усвідомлюють можливість виникнення проблем зі здоров`ям зубів свого улюбленця. І ще менше – чистять зуби своєму собаці.

Між тим результати досліджень показують, що більш ніж 80% собак у віці після двох років мають ознаки стоматологічних захворювань.*

*Фактори, що сприяють розвитку пародонтозу та загальні результати, Т. Кляйн, листопад 2000 р.

Регулярна чистка зубів – простий спосіб підтримувати порожнину рота вашого вихованця здоровою, слідкувати за здоров`ям зубів. Гігієна порожнини рота собаки вкрай необхідна, вона захищає зуби песика від утворення зубного каменю та запалення ясен (пародонтозу), яке може призвести до інших проблем зі здоров`ям тварини. 

Регулярний догляд за порожниною рота вашого чотирилапого вихованця позбавить і собаку, і вас зайвих проблем: тварину – від зубного болю та стресу від лікування зубів у лікаря, а вас – від вагомих грошових витрат на лікування улюбленця.

Як правильно доглядати за зубами собаки?

Доглядати за зубами та порожниною рота собаки важливо починати з самого малечку, коли ваш вихованець – ще маленьке цуценя. Зуби у собак формуються за тими ж правилами, що й у людей. Спочатку у цуценяти з`являються молочні зуби, які згодом змінюються на постійні. Молочні зубки у цуценят, що відрізняються своєю хрупкістю, починають випадати та замінюватися на постійні у віці приблизно 3 місяців.  

Для того щоби постійні зуби собаки були здоровими, необхідно:

  1. Правильно годувати собаку: раціон повинен бути збалансованим, містити вітаміни та мікроелементи, перш за все – кальцій, фосфор і вітамін D у правильних пропорціях.
  2. Правильно та регулярно доглядати за ротовою порожниною песика. Привчати вихованця до чистки зубів змалку.

Як чистити зуби собаці

Для собаки чистити зуби не природно. Спочатку ваш песик не зрозуміє, що ви збираєтеся з ним робити, та, напевно, процедура чистки зубів йому не сподобається. Тому, щоби не налякати свого улюбленця та раз і назавжди не відбити в нього бажання чистити зуби, привчайте вихованця до зубної щітки поступово.

Але чим раніше ваш песик познайомиться із чищенням зубів, тим легше надалі буде здійснюватися ця гігієнічна процедура.

Для чищення зубів придбайте спеціальну зубну щітку та зубну пасту для собак.

Зубні щітки для собак бувають різних форм. Можна вибрати, наприклад, вузьку з довгою ручкою, яка дозволяє вичистити навіть найдальші зуби, або щітку, яка вдягається на палець.

Також собаці потрібна спеціальна зубна паста. Песик не може прополоскати рота або сплюнути, він ковтає речовину. Тому не можна для очищення зубів собаки використовувати звичайну зубну пасту, якою користуєтеся ви, а також соду або сіль, оскільки це може призвести до отруєння тварини. Наразі існують зубні пасти для собак з великим вибором смаків, і можна вибрати ту, що сподобається вашому улюбленцю.

Перед чисткою зубів лагідно поговоріть із песиком, погладьте його, візьміть на руки. Собака не повинна відчувати тривогу.

Чистити зуби улюбленцю потрібно не менше трьох разів на тиждень.

Окрім спеціальних засобів для чищення зубів собаки – зубної щітки та зубної пасти – існують додаткові засоби догляду за зубами та порожниною рота тварин.

Додаткові засоби очищення зубів собаки допомагають видалили зубний наліт та уповільнюють утворення зубного каменю, позбавляють від неприємного запаху в роті.

Додаткові засоби очищення зубів собаки

Спреї для очищення зубів собак

Вони стануть у пригоді, якщо вашого песика так і не вдалося привчити до зубної щітки.

Серветки для очищення зубів собак

Очищувальні серветки, як і спреї, також можуть служити альтернативою зубної щітки. Серветки допомагають видаляти зубний наліт та бактерії.

Спеціальні жувальні іграшки

Іграшки для жування для чистки зубів собак відрізняються текстурами та матеріалами. Існують їстівні та неїстівні (гумові) варіанти іграшок, деякі заповнені сухим кормом.

Тверда їжа

Після 3 місяців можна додавати до раціону цуценяти тверду їжу. Наприклад, моркву, яблуко, спеціальні сухарики для собак, хрящі та безуламкові кістки.  

Спеціальні смаколики для очищення зубів собак

Допомагають підтримувати у здоровому стані ротову порожнину тварин і смачні собачі ласощі, в які виробники додають спеціальні корисні для песиків речовини – вітаміни, антиоксиданти тощо. У різних виробників форма та склад подібних ласощів для очищення зубів песиків відрізняються.

Ласощі для догляду за порожниною рота у формі паличок Purina Dentalife – це додатковий сухий корм для песиків для підтримання здоров`я порожнини рота.

Поєднання пористої текстури, ребристої форми та розмірів палички дозволяє чистити навіть важкодоступні зуби, які більш вразливі до нальоту та зубного каменю, просто під час жування.

Dentalife допомагає захистити здоров`я порожнини рота та покращити загальне самопочуття собаки.

Зменшення накопичення нальоту та зубного каменю сприяє захисту від пародонтозу.

Purina Dentalife не містить цукру та штучних барвників, палички виготовлені з використанням натуральних інгредієнтів. У складі Purina Dentalife – вітамін D та кальцій.

До речі, ласощі Dentalife існують для собак малих порід (7 -12 кг) та собак середніх порід
(12-25 кг). А для догляду за порожниною рота песика достатньо однієї палички Dentalife на день.

Коментарів
Очень интересно ! Я и не знала что нужно собаке чистить зубы..у меня конечно собачки нет но в ближайшее будущее планирую себе завести ...теперь буду знать что нужно обязательно чистить....Спасибо автору за полезную статью!
Очень важно следить за состоянием зубов собаки. Раньше не обращала внимания на это, и упустила много времени. Теперь к сожалению приходится лечить зубки((
Чесно кажучи раніше не задумувалися, що це так важливо 🙄
Пробовали гель для чистки зубов. Но очень неудобно(
А ведь и я не знала, но помню, что , когда наши собаки в возрасте были, то зубы у них выпадали...
Очень полезная и важная информация. Не знала, что нужно чистить зубы собакам так часто. Много информации взяла себе на заметку. Спасибо))
ЮліяДмитренко, відгуки необхідно залишати у розділі https://naprobu.ua/projects/dentalife-lasoshi-dlya-doglyadu-za-porozhninoyu-rota-u-sobak/vidguki/ тестування Денталайф.
Цікава та пізнавальна інформація,дякую,будемо пробувати.:-)
Отличная статья, узнала кое-что новенькое. У собакена родителей были постоянные проблемы с зубами и запахом, вет и чистки( у моего хотелось бы проблем этих лишиться не доводить до ветеринара. Поэтому и чистим и рацион, вкусняшки оказывается тоже помогают.
Корисна інформація для господарів собачок. Так, як наша родина тримає двох песиків, то для нас важливим є гігієна та догляд за тваринами, тому протягом останніх 4 років чистимо зубки та обов'язково робимо повноцінний та корисний раціон харчування.
Щоб залишити коментар необхідно Авторизуватися