Гармонія в тілі – гармонія в житті

Гармонія в тілі – гармонія в житті

Людина почувається максимально щасливою не тоді, коли в неї є щось конкретне (гроші, гармонійні стосунки, гарна робота тощо), а тоді, коли в її житті панує гармонія. Тобто, коли кожною зі сфер життя вона задоволена.

Наприклад, якщо робота приносить задоволення і хороший дохід, але немає близьких друзів, стосунків або захоплень поза роботою, того, що дарують радість та задоволення – це дисбаланс. Або: є чудові стосунки, є друзі, є робота і  гроші, але бракує натхнення, самовираження та позитивних емоцій в житті. Це теж дисбаланс, що заважає людині почуватися щасливою.

Колесо життєвого балансу: що це і навіщо

Психологи пропонують цікаву техніку, щоб визначитися, як насправді виглядає ваша задоволеність життям на даний момент: «колесо життєвого балансу». Треба намалювати на папері коло і розділити його на 8 секторів і підписати. Кожен відповідає за певну сферу життя: здоров’я та самопочуття, сім’я та стосунки, оточення та друзі, фінансовий стан, робота та кар’єра, відпочинок та подорожі, самореалізація та творчість, духовний розвиток та позитивні емоції. Це класичний варіант, але в кожної людини ці сфери можуть бути свої, будь-якої кількості, головне – щоб вони буди дійсно важливими для неї.

Далі за шкалою від 1 до 10 оцінити кожну сферу, орієнтуючись на власні відчуття. Зафіксувати на папері (кожен сектор умовно поділити на 10 відрізків, кожен з яких відповідає 1 балу). Мінімальний бал відмічаємо ближче до центру, максимальний, 10, ближче до краю. Якщо потім з’єднати лінією по колу всі отримані цифри – вийде щось на кшталт колеса, але навряд чи воно буде рівним (хіба що все сфери ви оцінили в одну й ту саму кількість балів). Тепер можна аналізувати результат. Сектори, що набрали найбільше балів, будуть головними джерелами незадоволення життям і тим, що заважає почуватися щасливим. Але, побачивши, де «кульгає» колесо балансу, можна докласти зусиль для налагодження справ у тій сфері, яка потребує допрацювання. І покращити таким чином якість життя.

Важливий момент, про який треба пам’ятати     

Але є один нюанс: не зважаючи на те, що всі без виключення сфери важливі, є такі, що впливають на якість життя найбільше. Це здоров’я. Адже, погодьтеся, насолоджуватися життям в повній мірі людина може лише за умови гарного самопочуття і фізичного стану.  Без здоров’я важко, а часом й зовсім неможливо досягти успіху в будь-якій сфері життя.

Крім того, стан фізичного здоров’я напряму пов’язаний з психологічним станом людини, її емоціями та настроєм (адже організм – цілісна система). Але тут теж є дещо цікаве.

Здоров’я та ЖКТ

Цікавий факт: чи знаєте ви, де зосереджено 80% нашого імунітету? Виявляється, в кишечнику. А ще науково доведено, що стан цього органу напряму впливає на наш стан самопочуття та навіть настрій. Такого висновку дійшли оксфордські вчені, дослідивши мікробіоту людини. Було виявлено, що емоційний інтелект (EQ) — здатність людини правильно розуміти емоції та керувати ними — залежить від бактерій, які живуть у кишечнику. Їхня робота впливає на нервову систему, регулюючи діяльність мозку.

При порушенні балансу мікробіоти через брак корисних бактерій в кишечнику, агресивні бактерії розмножуються, що заважає засвоюватися корисним речовинам з їжі. А це негативно впливає не лише на стан шкіри, волосся, всього організму в цілому, але й безпосередньо впливає на успіх і відчуття щастя. Недарма книга Джулії Ендерс «Твій прекрасний кишечник», і якій розглядаються деталі та особливості роботи цього найважливішого органу нашого тіла, стала бестселером.

Тому перше, що треба зробити для покращення самопочуття – звернути увагу на роботу кишечника та налагодити її.

Як налагодити роботу кишечника?

Для цього треба вдосталь рухатися, займатися спортом (нещодавні дослідження вчених Університету штату Іллінойс довели: фізичні вправи сприяють виробленню корисних бактерій у кишечнику). А також правильно харчуватися, уникати стресів.

Особливо слід звернути увагу на кисломолочні продукти: в ідеалі, треба вживати велику кількість кисломолочної продукції, щоб «поповнити баланс» корисних бактерій у кишечнику.

А ще варто додатково підтримувати кишечник (особливо тим, хто має чутливий кишечник), вживаючи корисні препарати для нього, що містять комплекси корисних бактерій.

Наприклад, одна капсула Симбіозіс Альфлорекс, розробленого ірландськими вченими, містить близько мільярда корисних бактерій Bifidobacterium infantis 35624® (приблизно така ж кількість міститься в 10 стаканах кефіру). Це допоможе відновити мікробіоту кишечника та покращити самопочуття в цілому. А також позбутися неприємних симптомів (здуття живота, неприємних відчуттів у ньому, діареї, закрепів та інших проблем, пов»язаних з роботою кишечника), якими страждають люди з чутливим кишечником. А також всі, хто відчуває стрес, неправильно харчується, живе в ритмі нон-стоп тощо. Адже всі ці фактори викликають порушення балансу мікробіоти.

Мікроорганізми, що містяться в  Альфлорекс®, сприяють здоровому травленню, допомагають виробленню вітамінів, допомагають знизити прояви чутливості кишечника, позбутися дискомфорту та почуватися комфортно. В США, до речі, штам Bifidobacterium infantis 35624® вже давно №1 для застосування в гастроентерології, а тепер доступний і українцям. Достатньо однієї капсули на день для підтримання здоров»я мікробіоти у кишечнику.

Згармонізована робота організму і всіх його систем, безумовно, покращує якість життя і почуватися радісно й комфортно. Гармонія в житті починається зсередини.

Коментарів
Очень понравилась статья. Согласна на все 100%, что важно во всех сферах жизни найти гармонию (золотую середину) и ее поддерживать на этом уровне, также важно позаботиться о своем здоровье, в том числе здоровье кишечника, т.к. от этого зависит здоровье и иммунитет всего организма.
Дякую за статтю та рекомендовану книгу. Ми те,що їмо!
Згідна з кожним твердженням! Щастя - це гармонія, яка в свою чергу просто неможлива без здоров'я! І не забувати про психічне здоров'я!
Очень интересная и полезная статья. И ведь действительно если нет здоровья то нет ни счастья ни гармонии жизни. Впервую очередь нужно следить за своим здоровья, тогда захочется и мир свернуть.
Очень хорошая познавательная статья!
Спасибо за статью, очень понравилась, познавательная. Для меня вопрос ЖКТ очень актуален.
Согласна с каждым словом! Ведь все взаимосвязано и если нет гармонии В душе то и организм барахлит, а если что то со здоровьем, то уже не все хорошо и с жизненным настроем...
Очень полезная информация и интересная ❤️ Спасибо за такую важную статью!
Очень много полезной информации, буду иметь ввиду, т. к. часто сама страдаю от неправильной работы кишечника.
Дякую дуже за статтю.. Адже в наш час це доволі актуальна проблема..
Никогда не слышала про "колесо жизни". Нужно обязательно попробовать.
Гармонія в усьому - ідеально?, але за цим стоїть сумлінна, кропітка праця в першу чергу над собою?
Очень полезная статья, действительно если найти гармонию в своем теле то будет гармония в жизни. Это очень актуально в нынешнее временя.
Дуже дякую! Цікава і корисна інформація
Я молочку не ем, может поэтому у меня проблемы с кишечником, полезная статья))
Звичайно, що гарний настрій та позитивний погляд на життя напряму залежать від самопочуття :) Тому доглядаючи за собою та своїм здоров'ям ти завжди будеш почуватися щасливим та задоволеним! Дякую за статтю.
Цікава стаття, дякуємо за корисну інформацію
Щоб залишити коментар необхідно Авторизуватися