Молоко для діток після року: потрібно чи ні?

Молоко для діток після року: потрібно чи ні?

Уведення молочних продуктів та молока в раціон крихітки часто викликає багато питань у батьків: «Чи потрібно молоко малюку?», «Яке молоко обрати?», «Що краще?», «Чи потрібно вводити суміш?» і т. ін.

Молочний компонент – це важлива частина здорового харчування дитини та дорослого. Молочні продукти містять багато кальцію та білків! Згідно з сучасними рекомендаціями малюкам після року важливо отримувати 2-3 порції молочного щодня.
Для діток старше 1 року одна порція – це приблизно:
100-125 мл йогурту
30-40 г твердого сиру
3-4 ст. ложки м’якого сиру

Що стосується молока, звісно, після року воно вже не є основою харчування, малюки повинні отримувати різноманітну їжу. Проте молоко – це важливий продукт, який забезпечує організм необхідним йому кальцієм.

Яке молоко вибрати?
Надавайте перевагу нежирному молоку! Пам’ятайте: надмірна кількість жирів не є корисною. Також не варто давати діткам знежирене молоко. Його поживна цінність мінімальна.

Не варто замінювати коров’яче молоко на козине чи будь-яке інше. Це може призвести до дефіциту фолієвої кислоти (вітаміну В9) та розвитку анемії.

Дітям, у яких немає алергії на білки коров’ячого молока, небажано давати рослинне молоко (соєве, мигдальне, рисове, кокосове) до 5 років. Воно має значно менший вміст білків та корисних речовин, ніж коров’яче. 
Проте, якщо у малюка є алергія на білки коров’ячого молока, можна використовувати соєве молоко, збагачене вітаміном D3: його хімічний склад і властивості найбільш близькі до коров’ячого.
Також можна використовувати спеціальні суміші на основі коров’ячого молока з гідролізованим білком для діток, які мають схильність до алергії, наприклад суміші ТМ HiPP НА COMBIOTIC ®.

Віддати перевагу домашньому молоку, магазинному чи суміші? 
Рішення приймають батьки на власний розсуд.
Основне, що нас цікавить, – це безпека продукту! Якщо у вас є змога дістати якісне та перевірене домашнє молоко, його можна пропонувати діткам, але не забувайте про пастеризацію! Якщо ні, краще віддати перевагу магазинному молоку. Але водночас варто розуміти, що сировина для звичайного магазинного молока не підлягає такому ретельному контролю, як спеціалізована дитяча продукція. 
Приміром, деякі відомі бренди дитячого харчування використовують органічне молоко, отримане згідно з положеннями закону ЄС про органічне виробництво.
Спеціальні дитячі суміші для малюків від одного року адаптовані за складом, мають правильне співвідношення жирів, білків і вуглеводів, а також додатково збагачені вітамінами та мінералами (залізо). Наприклад, cуміші HiPP COMBIOTIC® 3 та 4 містять більшу кількість вітамінів D, В, С, кальцію, заліза й омега-3 та 6 жирних кислот, ніж звичайне молоко.

Чи варто вводити суміш дитині після одного року, якщо я завершила ГВ?
Звісно, що рішення за батьками, головне, щоб крихітка отримувала молочний компонент. Суміш – це хороший варіант для вашої дитини, якщо їй це до вподоби і вам так зручно.

Пам’ятайте: малюкам, які не вживають молоко, може знадобитися додаткове приймання вітаміну D3 та кальцію або інших продуктів, багатих на ці компоненти.

Авторитетні асоціації (American Academy of Pediatrics (AAP), the American Heart Association (AHA), the American Dietetic Association, the United States Departments of Agriculture and Health and Human Services (USDA/HHS) рекомендують наступну кількість молока для діток:
у віці від 12 до 24 місяців – не більше 2 склянок молока на добу (400-480 мл). Оптимальна кількість для цього віку – 1 склянка (200-240 мг), що забезпечує близько 300 мг кальцію. 

У віці старше 2 років – не більше ніж 2-3 склянки (480-720 мл) на добу.

Цей об’єм чудово покриває добову потребу дитячого організму в кальції та забезпечує надходження достатньої кількості білків.

Добова потреба у кальції:
1-3 роки – 700 мг на добу
4-8 років – 1000 мг на добу 
9-18 років – 1200 мг на добу

Не варто перебільшувати ці дози. Пам’ятайте: молоко корисне, але в міру! Це не суперфуд від усіх проблем та недугів! Великі об’єми молока порушують всмоктування заліза, здатні витісняти іншу важливу їжу, що може призвести до дефіциту важливих речовин та мікроелементів. Також надмірне вживання молока, особливо домашнього, є значним чинником розвитку ожиріння. Домашнє молоко містить досить багато жирів і білків, і при перевищенні дози це може негативно вплинути на здоров’я.


Додаткову корисну інформацію ви можете переглянути на сайті:
https://www.choosemyplate.gov/eathealthy/dairy
 

Автор: Андрій Шиманський, лікар-педіатр

Коментарів
Согласна 100%
Дуже корисна стаття. Дякую.
Інформаційна стаття, дякую! Мій син дууже любить молокл, даємо безлактозне...
Цікаво, зрозуміло, доступно! Дякую!
Статья очень полезная ? немного нового узнала.
Дуже доступно та цікаво написано. Корисна інформація жля багатьох матусь.
Дякую, дуже пізнавально.У нас вдома молочка не дуже іде нажаль ?, тому час від часу приходиться хитрити-готую якісь молочні десерти. А прочитала цю статтю, і так захотілося сира з сметаною і кропом, ммммм ?.
Цікава стаття, дякую
Корисна та пізнавальна стаття,Дякую!!!
У нас малыш не особо кушает молочку (( ест,но не в том количестве которое нужно,поэтому приходится дополнительно давать витамины.
Дуже цікава інформація ... Можна дізнатися щось нове.
Полностью согласна
Это очень полезно тем, у кого Малыш
Дуже цікава і важлива інформація для кожної мами, дякуємо)
Цікаво! Задумалась про те, що варто частіше своій маленькій давати молочко. Доні 1р і 7м, і наші спроби з магазинним не вельми вдалі, навіть те на якому пише дитяче. Хіп нам чудово підходить, знайшли його завдяки участі в тестуванні тут! Дуже вдячні!
Очень полезная статья, главное, что все понятно написано ?
Шлунково-кишковий тракт дитини не здатний засвоювати коров'яче молоко,так як у нього немає необхідних ферментів мінімум до 2 років.Цим обумовлена діарея у дітей.
Слава Богу пока что с молоком и молочными продуктами старшая доченька 3 года дружит и любит кушать. А младшей 1 год посмотрим, что сложится! За познавательную статью спасибо конечно!
Дуже корисна стаття , особливо для молодих мам ))))
Спасибо за полезную статью! Молочку нужно вводить в рацион ребёнка, ведь там очень много полезного ..тот же кальций.
Согласна с мнением автора в статье. Но многие эксперты считают, что лучше усваивается организмом ребенка козье молоко, а не коровье. Интересно об этом узнать больше информации
Цікаві факти, науково підтверджені- варті уваги!!! Дякую за статтю!))
Интересная статья, я как раз собираюсь заканчивать гв и хочу давать ребёнку смесь, благодаря статье задумалась о смеси Hipp. Кстати, каши этой фирмы ребёнок ест на ура !
Мой ребенок на смеси с рождения. И педиатр не рекомендовал молоко , ни магазинное ни домашнее. Каши делала с добавлением смеси. И теперь , особо проблем нет, ребенок молоко не любит, какао на молоке пьет редко, каши ест без молока. Молоко покупаю лишь чтоб сделатьдомашний йогурт и сметану.
Щоб залишити коментар необхідно Авторизуватися