Розумовий розвиток і логічне мислення: що їх стимулює, а що затримує

Розумовий розвиток і логічне мислення: що їх стимулює, а що затримує

Коли ми спостерігаємо за тим, як дитина пізнає світ і освоює новий простір, ми впевнені: наш малюк абсолютно геніальний! І готові допомагати йому реалізовувати геть усі таланти і здібності. Насправді все, чим ми займаємося знемовлям, так чи інакше розвиває його мозок. Важливо, з одного боку, уважно стежити за розвитком дитини, а з іншого - не надто захоплюватися і навантажуватикрихітку, виконуючи кожен пункт програми раннього розвитку.

Обмін емоціями, спілкування, фізична активність, знайомство з навколишнім світом, людьми та інформацією, похвала, заохочення - все це впливає на розумові здібності.

Дуже допомагають наша любов, щоденна підтримка, турбота і все те, що добрі батьки із задоволенням роблять день у день. Перевірте, чи не припускаєтеся ви помилок із найкращих спонукань або просто від втоми. І не хвилюйтеся: все можна виправити!

1. Емоції та спілкування

ЩО СТИМУЛЮЄ

Починати спілкуватися з малюком рекомендують, коли він ще у мами в животику. Зв'язок, який існував між вами 9 місяців, стане лише міцнішим, коли дитина народиться. Вже без пуповини, просто за рахунок спілкування, обміну емоціями.

Дуже важливо реагувати на плач крихітки - поки вона вміє спілкуватися тільки таким чином. Утім, ще є посмішка, мова жестів...

Малюк простягає ручки вам назустріч. Якщо він бачить вашу реакцію на свої послання, то розуміє, що у нього вийшло до вас достукатися, знайти порозуміння. Так вперше виникає впевненість у власних силах, важливе розуміння «Я існую!». Ви посміхнулися, взяли на руки, поцілували... Цієї миті малюк щасливий! А ще в цей момент ви створюєте базу для формування емоційного інтелекту.

В його основі - співчуття і здатність розуміти, що відчуває інша людина. Якщо у дитини немає емоційного інтелекту, вона не зможе зрозуміти, за що її хвалять або карають, чому мама засмутилася або зраділа... Такого малюка важко і виховувати, і навчати.

Саме обмін емоціями стимулює розвиток мозку, підвищує рівень інтелекту.

Стимулювати розвиток емоційного інтелекту легко виходить у сім'ях, де батьки демонструють емпатію, любов одне до одного, створюють приємну атмосферу в домі. Дитина росте з почуттям власної гідності, спокійною, доброзичливою. Вона розуміє і себе, й інших.

ЩО ЗАТРИМУЄ

Ігнорувати почуття крихітки, не відгукуватися емоціями на її переживання означає гальмувати розумовий розвиток малюка.

У 2-3 місяці нормально, що немовля плаче, щоби привернути вашу увагу. У 8 місяців крихта починає розрізняти «свій-чужий», якщо ви не чуйні до переляку дитини (а це нормально - боятися сторонніх у цьому віці), це теж гальмує її розумовий розвиток. Ближче до двох років малюк починає усвідомлювати поняття «добро» і «зло», «добре» і «погано».

У будь-якому віці, якщо ви не реагуєте на прояв емоцій або перестаєте спілкуватися, дитина перебуває у стресовому стані. А в стресі немає розвитку. І здоров'я, до речі, теж.

Не забороняйте малюку говорити про його емоції. Саме таким чином він поступово навчиться ними керувати - і це теж доказ високого рівня інтелекту.

Емоційний інтелект не існує в ізоляції від інших видів інтелекту. Помічено, що діти, які вміють керувати емоціями, краще вчаться. Окрім того, емоції впливають на те, як добре ми пам'ятаємо речі. Звичайно, математика і читання важливі для успіху, але без почуття власної гідності та вміння розуміти емоції важко стати щасливим, навіть маючи безліч талантів.

Навчальні олівчики від Fisher-Price з різними настроями неодмінно залучать малюка до гри з веселими фразами і піснями! Олівчики навчають кольорам, числам, послідовності, назвам емоцій і багато чому іншому! Щоби почути назву цифри або емоції, дитині потрібно помістити олівчик у відсік, який відповідає його номеру і кольору. Іграшка програє понад 35 звуків, пісень і навчальних фраз українською мовою.

2. Розвиток мови

ЩО СТИМУЛЮЄ

Те, як швидко маля вчиться говорити, викликає захоплення! Щоби вивчення рідної мови відбувалося легко, із задоволенням і робило малюка ще розумнішим, ця мова має звучати у хаті.

Говоріть, співайте, читайте вголос! Знайдіть час для віршів, казок, історій, які ви самі вигадали. Вони корисні навіть для новонародженого немовляти, який поки не може відповісти. Казка на ніч - прекрасна традиція.

Читання - не тільки розвага, але і відмінний спосіб познайомити дитину з мовою. Причому не з суржиком, а з правильною - літературною! У півтора року в малюка починає інтенсивно розвиватися ділянка мозку, що відповідає за розвиток мови (зона Брока). Словниковий запас розширюється стрімко: крихітка запам'ятовує величезну кількість нових слів - тільки встигайте дивуватися!

ЩО ЗАТРИМУЄ

Мовчання (не знаєте, про що розповідати, тоді коментуйте свої дії та описуйте те, що бачите, а також діліться спогадами про минуле та планами на вечір). Розмовляти як із якимось дурненьким, теж не слід. Усі ці «усю-сю», «ав-ав», «бібіка» гальмують нормальний розвиток мови. Не змушуйте повторювати дозомління, якщо поки щось не виходить. Не тисніть!

3. Харчування

ЩО СТИМУЛЮЄ

Годування малюка грудьми - це не просто час для їжі, це ще й ідеальний час для спілкування і прекрасна можливість змусити мозок крихітки працювати. Коли ви годуєте, дивіться на дитину, копіюйте вираз її обличчя, повторюйте «агу» й інші звуки, підтримуйте «розмову». Це допоможе немовляті навчитися формувати слова зі звуків.

Більше інформації про те, як ростити щасливих малюків, шукайте по тегу #стаття від головного редактора

Ваш малюк на грудному вигодовуванні, і ви впевнені, що молоко повністю забезпечує потреби крихти? І все ж не відмовляйтеся від додаткового прийому вітаміну D.

Збалансоване харчування в ранньому віці є важливою частиною правильного розвитку мозку. Він вимагає величезної кількості енергії та поживних речовин для того, щоби розвиватися і працювати належним чином. Різноманітне, здорове харчування, що містить жири, білки, вітаміни і мінерали, допомагає формуванню мозку дитини. Топ-продукти: яйця, листова зелень і риба.

Улюблена гра всіх дітей в усьому світі під час їжі - «Дозвольте мені кинути це(ложку, чашку, іграшку тощо) на підлогу і подивитися, що з цього вийде». Це не тільки експеримент, як на уроці фізики, а й розвиток дрібної моторики. А ще ви можете пояснювати поняття «холодний», «гарячий», «сухий», «мокрий», «кислий», «солодкий» і багато інших.

ЩО ЗАТРИМУЄ

Занадто багато турботи і надмірна любов до чистоти. Якщо ви весь час годуєте з ложечки; довше, ніж потрібно, все перетираєте; не даєте малюкові самому проводити експерименти на кухні… Окреме гальмо для розвитку мозку - конфлікти за столом і годуваннясиломіць.

4. Щоденний догляд

ЩО СТИМУЛЮЄ

Будь-яка процедура догляду за малюком - зміна підгузка, масаж або купання - може стати розвивальною та стимулювати роботу мозку й логічне мислення. Для цього необхідна розумна, логічна послідовність дій, що повторюється, і відсутність поспіху, метушні та страху.

Окрім того, у процесі потрібно говорити здитиною, розповідати, що ви зараз робите і навіщо. Ну а ігри у ванній вже давно в топі не тільки у майбутніх моряків, а й у фізиків і математиків. Вивчаємо причинно-наслідкові зв'язки, закони гравітації, розуміння міри і обсягу. А пісні? А пінні корони? А фонтани з душу? Це ж самий розвиток та позитив!

ЩО ЗАТРИМУЄ

Механічне виконання рутинних дій або виконання їх із роздратуванням і страхом. Ваше відчуття передається малечі, і замість ласки, ніжності, веселощів і позитиву крихітка отримує стрес.

5. Фізична активність

ЩО СТИМУЛЮЄ

Здоров'я мозку пов'язане зі здоров'ям усього тіла, і навпаки. Глен Доман переконливо довів, що фізичне навантаження може впливати на розвиток тих чи інших зон мозку. У ранньому віці - викладання на животик, створення умов для вільного повзання на підлозі, масаж тіла, включаючи кожен пальчик, плавання і, звичайно, активні прогулянки на свіжому повітрі!

Як вони можуть бути активними, якщо малюк ще не ходить? Спробуйте організувати так, щоби карапуз спав вдома, а не на прогулянці. Тоді ви зможете показати йому і небо, і дерева, і птахів, розповісти про все, що зустрінете дорогою. А ще буде шанс дати помацати кору дерева, листочок, квіточку або поспостерігати за тим, як птахи клюють крихти, якими ви їх пригостили. Особливо зручно вивчати світ, коли малеча на прогулянці в слінгу або рюкзаку.

Усі розвивальні центри, сенсорні поверхні й ігрові килимки теж стимулюють і фізичну активність, і роботу мозку. Дайте дитині можливість отримати якомога більше нових відчуттів у процесі пізнання світу.

ЩО ЗАТРИМУЄ

Туге сповивання, рукавички-антидряпалки, усілякі помочи, коли крихту водять на прогулянці, як собачку на повідку. Паніка і тривожність мами, яка страхує кожен крок і не дає освоїти нові навички та рухи.

6. НОВА ІНФОРМАЦІЯ ТА КОНТАКТИ З ІНШИМИ ЛЮДЬМИ

ЩО СТИМУЛЮЄ

Навіть коли дитина їде в кріслі в машині, ви можете співати або розповідати вірші. А якщо в машині є ще хтось, крім вас і крихітки, то подорож може стати дуже пізнавальною. Похід до магазину - теж. Покажіть, як виглядають фрукти й овочі до того, як із них зробили пюре і поклали в баночку.

А ще, звичайно, вихід з дому - це спілкування з людьми. Будь ласка, нехай це будуть не тільки магазини і пісочниця у дворі. Зараз є безліч місць, куди можна піти або поїхати з маленькою дитиною (та завжди так було: головне - бажання).

Їдьте туди, де вам самим буде цікаво, тоді вам захочеться розповісти щось цікаве про ці місця дитині.

Численні контакти сприяють здоровому розвитку мовного центру мозку і виробляють соціальні навички, допомагають у майбутньому краще вчитися, створюючи нові нейронні зв'язки в мозку.

Дуже корисною є звичка перераховувати те, що ви бачите на вулиці, помічати подібності й  відмінності предметів.

Навчіть малюка ставити запитання (а себе - відповідати на них). Якщо маляті щось цікаво, запропонуйте йому скласти гіпотезу про це і спробуйте перевірити її.

Заохочуйте дитину брати участь у плануванні дня і вирішенні повсякденних питань, пропонуйте альтернативні варіанти.

ЩО ЗАТРИМУЄ

Відсутність доступу до інформації, нудне життя батьків, яким нічого не цікаво, спроби повністю підпорядкувати волю дитини собі. Небажання витрачати час на дитячі розваги.

7. Стимуляція, підтримка, заохочення

ЩО СТИМУЛЮЄ

Творче середовище, в якому діти стикаються з різними ідеями, об'єктами і отримують новий досвід, допомагає їм розвивати здоровий, допитливий дитячий мозок. Вдома мають бути іграшки, малеча повинна мати можливість малювати, ліпити, пересипати і переливати, отримувати інтерактивний досвід, відповідний її віку.

Важливо щиро цікавитися тим, що робить крихітка. Якщо маля намалювало помаранчеву ялинку, розпитайте, що з нею. Можливо, карапуз пам'ятає, як на ній світилася гірлянда і все здавалося помаранчевим, а може... це апельсинова ялинка. Поцікавтеся. Як би не втомилися ви після роботи, знайдіть 10-15 хвилин для спілкування, дивлячись в очі дитині (вже після того, як ви готували вечерю та дивилися на морквину і курку, водночас розмовляючи з малюком).

Обіймайте, цілуйте, проводьте час із дитиною - це те, що необхідно для її комфортного психологічного стану, а отже, і для розвитку.

ЩО ЗАТРИМУЄ

Надмірна критика, порівняння з іншими дітьми або показниками в табличці, створеній у СРСР, ігри без задоволення (так-так, ми розуміємо, як ви втомлюєтеся), зневага, покарання (підвищення голосу, ляпаси, ігнорування).

У стресі неможливо розвиватися і досягати успіху, тому ваше завдання - самим вийти з цього стану і не занурювати в нього дитину. Пам'ятаєте? Ми народжені для щастя. Ми всі. Без винятку!

Більше інформації про те, як ростити щасливих малюків, шукайте по тегу #стаття від головного редактора

Коментарів
Дякую)) Ця стаття просто знахідка. З першого погляду на своє новонароджене чудо( там у пологовому) розумієш, що хочеш, щоб маля було здоровим і щасливим)))
Спасибо за статью. Для меня тоже главное постоянное общение и игры со своим ребенком. Он должен чувствовать что родные рядом и всегда помогут.
Дуже хороша розповідь,а саме головне корисна. Дякую,Вам.
Большое спасибо за информацию. Нереально много полезностей и именно то, что нужно для понимания мира малыша. На самом деле мама за бытовыми потребностями и делами совершенно забывает о том, что ребенок не просто ее дитя, но человек, которому необходимо внимание, забота, поддержка и самое главное развитие. Что-то почерпнула для себя и буду стараться больше проявлять активность с сыночком))) Еще раз огромное спасибо!
Спасибо за такую познавательную статью. Доступным языком расписаны важные моменты развития ребенка. Для себя я вынесла ряд моментов, которые не стоит делать и те, которые обязательно следует реализовать в жизни своего сыночка.
Дізналася багато нової корисної інформації. Дякую!
Це краще, що я читала за рік свого материнства. Дуже вдячна. Це велика скриня корисних порад.
Спасибо, за интересную статью, действительно собрали самые актуальные темы для развития! Сохраню в заметках - отличная шпаргалка, которую нужно перечитывать раз в месяц!
Очень полезная статья, многое я узнала и неприменно буду делать. Что то, что я делаю сейчас, ещё раз подтвердилось что это правильно. Отличная шпаргалка для каждой мамы.
Чудова стаття, я теж вважаю що не потрібно сюсюкати з дитиною. Потрібно розмовляти нормальною мовою. А ще чудово, коли в сім'ї хтось добре знає іноземну мову і дитина відразу вивчає 2 мови. Діти беруть приклад з дорослих, тому, в першу чергу потрібно бути прикладом для дитини, самому читати, малювати, займатися спортом. Бо якщо батьки лежать на дивані і дивляться ТБ і не пам'ятають коли в останнє читали книгу чи займалися спортом, іншим корисним хоббі, при цьому змушують це робити дитину, то звичайно що дитина буде противитися цьому.
Цікавий матеріал, багато корисної інформації. Дякую!))
Моему сыну 9месяцев, начинается очень сложный период, мое-твое, чужие лица, психи и формирования характера, как минимизировать запреты? Как правильно поступить чтоб было своевременное развитие? Будем стараться.Современные дети уже с рождения понимают гаджеты, отвлечь и заинтересовать их сложно. Спасибо за интересные статьи, будем следовать советам экспертов)))
Пізнавальна стаття. Є щось нове, а є нащастя багато звичного що ми робимо постійно з моменту вагітності і на зараз. Впевнилася в тому, що багато чого робила правильно, а це не може не радувати! ❤️ Мій викладач колись говорила що, коли носиш маля, треба бути божевільною ходити і розмовляти з животиком, а коли народеш ставай безлімітним радіо і віщай все і усюди і весь час?? Але ж і справді діє?
Стаття цікава й пізнавальна, але не з усім згодна. Автор говорить, що всі ці усю-сю й бібіка гальмують розвиток мови. Однак сучасні психологи вважають, що бебіток (саме так це називається), навпаки, корисний. Він - своєрідна перехідна ланка для мозку для мозку, який ще не знає слів нашої мови. Й таким чином адаптує її для кращого сприйняття, створює, так би мовити, базу. Й на неї потім буде нашаровувати свої слова. Й коли ви використовуєте у спілкуванні з дитиною подібні слова, то наче сигналізуєте мозку, що він правильно застосував слова, що ви їх розумієте.
Статья потрясающая! Теперь понимаю почему наши дети такие разговорчивые! :)))) Иногда бывало такое что разговаривала с ними целый день! помню как уставал под вечер :))) Зато теперь я послушаю :)))
Дякую за статтю, дуже корисна інформація! Повністю погоджуюсь з вище викладеною інформацією, особливо з тим, що з дитиною потрібно спілкуватися, при чому постійно. Стабільно коментую всі свої дії, для дитини це дуже корисно!
Потрібний матеріал,написаний просто та зрозуміло. Дякую Вам)
Дякую ! Дуже рада, що виділила кілька хвилин і прочитала дану статтю. Дуже цікава і корисна інформація.
slyva85, ми раді, що дана стаття стала для Вас корисною та цікавою!)
Спасибо за статью! очень полезная информация!
Стаття дуже цікава і корисна. Дякую!
Главное с самого раннего детства общаться с ребенком как со взрослым и не сюсюкаться, иначе ребенок потом так слова и будет произносить и запоминать неправильно. А это очень тяжело потом переучивается
С детками нужно разговаривать и играть в развивалки))
В этой статье собрано все, что нужно молодой маме, спасибо большое за информацию, которую я получила.
Щоб залишити коментар необхідно Авторизуватися