Правила вибору іграшок для дітей

Правила вибору іграшок для дітей

Спочатку всім здається, що вибір іграшок зараз – заняття виключно легке й навіть приємне. Такий асортимент! Не те що раніше! Так, це, безумовно, приємно – спостерігати різноманітність кольорів, форм, виразів милих мордочок, торкатися всіх цих різних фактур, вмикати мелодії... У магазині батьки іноді забувають, кому вони вибирають іграшку (це правда – не всі ми свого часу награлися). А знаєте? Бавтеся! Тільки спочатку навчіться вибирати якісні товари для дітей.

Вибирати іграшку необхідно, розуміючи, як вона буде «рости» разом із малюком, розвивати його креатив, мислення, моторику, мовлення, комунікативно-емоційні навички. Але на першому місці все ж – безпека.

Як з усім цим розібратися в магазині, коли голова йде обертом? Де взяти впевненість, що іграшка якісна, не зламається через тиждень та буде цікава дитині через місяць і через два? І, нарешті, чому все це СТІЛЬКИ коштує?

Давайте про все послідовно. Якщо коротко, то зрозуміло, що якісна іграшка дешево коштувати не може, якщо це не дерев'яна паличка, знайдена в парку, камінчик або картонна коробка. Всі ці предмети теж дуже важливі й корисні для розвитку, але якщо ми говоримо про плюси прогресу, то потрібно вибрати щось хороше, до чого він дійшов, і враховувати, що наші діти будуть жити зовсім в іншому світі. І ці круті сучасні іграшки – елемент підготовки до того майбутнього життя через 10–20 років, про яке ми сьогодні й гадки не маємо (на відміну від чарівників – творців іграшок).

БЕЗПЕКА ТА ДОВГОВІЧНІСТЬ

Усі фахівці погоджуються в тому, що не потрібно захаращувати дитячу кімнату та весь будинок іграшками, які перетворюються на сміття. Чому вони не виконують свої розважально-розвиваючі функції? З різних причин: вони зламані, у них темні кольори й нецікаві конструкції, малюк не грає ними, і все це… просто рівним шаром лежить на підлозі. А гроші ви вже витратили, і зібрати й винести все це рука не підіймається.

Експерти з дитячого розвитку й здоров'я рекомендують вибирати іграшки, які можна використовувати різними способами. Мова тут йде про те, що крихітка щось збирає та розбирає, вставляє, витягує, з одних і тих же деталей будує спочатку будиночок, потім машинку, потім космічний корабель, тобто грає ними довго. Але починають свої ігри АБСОЛЮТНО ВСІ ДІТИ з того, що тягнуть іграшки до рота. І тут від репутації виробника й відповідальності батьків залежить, що потрапить дитині в організм. Склад фарби, склад пластмаси, дрібні деталі – будь-який з цих факторів може вплинути не тільки на здоров'я малюка, а й на його життя.

Як зробити так, щоб іграшка точно не нашкодила дитині? Компанія повинна впроваджувати інноваційні технології під час виробництва й проходити офіційну сертифікацію. Плюс – постійне тестування іграшок на якість.

Ми повинні бути впевнені, що ніякий, навіть найменший шматочок пластика не відпаде, скільки б малюк не кидав іграшку на підлогу, перевіряючи, як працюють закони гравітації. Він буде стукати нею об стіл, об підлогу й об асфальт на вулиці – вона повинна витримати! Міцний матеріал до того ж має бути абсолютно нетоксичним (склад фарби – безпечним для малюка, бо він точно спробує іграшку «на смак!»), не електризуватися й навіть (!) не горіти, іграшки на батарейках не повинні нагріватися (це дуже небезпечно – повірте!), і, звичайно, всі м'які іграшки повинні бути гіпоалергенними та добре переносити прання.

Далеко не кожен виробник може дозволити собі взяти на роботу найкращих інженерів, педіатрів, дизайнерів і психологів, щоб вони рік-півтора працювали над кожною іграшкою, тестували, перевіряли, вдосконалювали. Fisher-Price може це собі дозволити, щоб бути впевненими, що іграшка буде безпечною та довговічною. А щоб продукція стала ще й популярною та дісталася якомога більшій кількості дітей, тут дуже піклуються про дотримання балансу «ціна – якість».

БАЛАНС «ЦІНА – ЯКІСТЬ»

Впевнені, ще до моменту появи дитини більшість з вас вже засвоїли просту й нещадну істину – «хороша річ не може коштувати дешево». І, сподіваємося, ще одну теж – «щастя за гроші не купиш» (це дуже виручає). Як це гармонізувати та знайти баланс між доходами й цінами на іграшки?

Насамперед відмовтеся від дешевих китайських іграшок із лотків. Просто скажіть собі, малюку й доброзичливцям, що ви таке не купуєте. Так, є люди, яким важливо «дати щось дитині в руки» і без подарунків вони просто не приходять у будинок, але це дорослі люди, і їм можна пояснити вашу позицію та підхід.

Малюку не потрібна гора поламаних іграшок із незрозумілих і часто токсичних матеріалів. Домовтеся, що подарунки ви обумовлюєте, що із задоволенням приймаєте сертифікати або гроші, або позначте, яка саме іграшка потрібна, і, якщо вона дорогувата, нехай об'єднають зусилля. До речі, нерідко товари невідомого виробника, які продаються на ринку або навіть на лотку посеред вулиці, практично наздоганяють за ціною перевірену сертифіковану продукцію.

Як виробити в собі та інших звичку «краще менше, та краще»? З точки зору психологів, вміння купувати собі найкраще з того, що можеш дозволити, – дуже важлива навичка для особистісного зростання та зміни життя на краще. У вас є чудова можливість почати й перевірити, як це працює. УВАГА! Такий підхід рекомендують використовувати не тільки в питаннях вибору іграшок, а й як правило життя.

І пам'ятайте: щоб бабуся та онук були щасливі разом, необхідно дати їм можливість спілкуватися, грати, гуляти. Не потрібно вимагати від неї непосильних фінансових вкладень, розраховуйте на себе й на тих, чий дохід відповідає сучасним цінами.

ВІДПОВІДНІСТЬ ВІКУ

Щоб іграшка приносила дитині користь, була безпечною та розвивала, вона повинна відповідати її віку й можливостям маніпулювати з предметами. Саме тому так важливо звертати увагу на позначки про вік, які відповідальний виробник завжди ставить на ярличок.

Особливість іграшок Fisher-Price в тому, що вони «ростуть» разом із дітьми, змінюються відповідно до їх потреб. Скажімо, спочатку малюк грає на розвиваючому килимку, лежачи на спинці, через місяць-другий він вже, лежачи на животі, маніпулює предметами інакше, а пізніше цей же килимок «Друзі з підводного світу» перетворюється в тунель, і дитина, повзаючи, пролазить через нього.

Знімні іграшки, можливість прання, поворот на 360 градусів, регульована висота та найрізноманітніші можливості для ігор із розвиваючими центрами роблять кожну покупку від Fisher-Price дійсно універсальною, іграшка приносить задоволення довгі роки.

ДЛЯ РОЗВИТКУ ТА НАСТРОЮ

Пам'ятайте, що мало купити дитині іграшку. Найкраща іграшка не принесе користі, якщо з нею не гратимуть;) Начебто просто? Але правда в тому, що ви повинні проводити з малюком час, навіть якщо іграшки в нього найякісніші. По-перше, щоб показати можливості, по-друге, щоб подивитися, як дитина використовує всю цю красу (ви здивуєтеся!), ну а по-третє, щоб не пропустити момент, коли малюк уже готовий перейти на наступний етап розвитку, а значить, потрібно змінити, додати, купити щось новеньке.

Перевірити, як «працює» іграшка, доволі просто. Але для цього теж потрібен час і можливість спостерігати за грою дитини.

Отже, перш за все гра повинна викликати інтерес! Захоплює? Радує? Чудово! Дуже важливий елемент подиву, щось несподіване, що відбувається під час гри (вібрація, можливість потягнути-відпустити, звук, світло).

Дуже важливо, щоб крихітка, граючи, отримувала нові навички та відпрацьовувала їх. Сортери, блоки, кубики, олівці, фарби – все це допомагає повторювати важливі дії, але водночас не нудьгувати.

Іграшка повинна пробуджувати уяву малюка, його фантазію, стимулювати досліджувати й вирішувати «проблеми».

Пам'ятайте, чим більше ваша дитина використовує свій розум і тіло для розв'язання проблем та розвитку власних ідей, тим більше вона вчиться. А саме навчання в грі дарує малюкові ті безцінні позитивні емоції, які формують і інтелект, і характер, і здоров'я з самого дитинства!

Тому будьте упереджені, уважні, відповідальні та, звичайно, отримуйте задоволення від того, що ви – частина щасливого дитинства малюка, ви створюєте світ, в якому він живе, ви виховуєте нову людину, а значить, саме зараз створюєте майбутнє. Нехай воно буде  щасливим!

Більше інформації про те, як ростити щасливих малюків, шукайте по тегу #стаття від головного редактора

Коментарів
Яка цікава стаття, дякую.Я раніше обирала іграшки для дитини за принципом "що сподобалося мені-те й взяла", але впевнена, що тепер буду підходити до вибору більш свідомо.
Знайомий психолог порадив купувати дитині простіші іграшки, щоб дитина граючись ними розвивала свою фантазію, вчилася думати, уявляти, розвивала моторику. Зараз дуже багато батьків дають дітям грати ігри на смартфоні змалечку, а це не правильно. Адже там, в тій грі все вже готове, і надзвичайно яскраве і дитині не потрібно нічого додумувати, уявляти, вона просто весело проводить час.
Класна стаття! Завжди стараюся вибирати дитині іграшки по віку і максимально прості. Такі іграшки стимулюють фантазію і винахідливість)
Дуже актуальна стаття! У мене багато племінниць та племінник і всі різного віку. Багато прочитала з приводу подарунків і ця стаття мені теж знадобиться, адже скоро Новий рік!
Воспользуюсь информацией статьи. У меня первый ребенок, с игрушками сталкиваюсь впервые, хочется выбрать всегда безопасную и качественную игрушку, особенно чтоб служила долго а особенно с пользой.
Дуже цікава та корисна стаття. До вибору іграшок підходжу відповідально. Інколи краще купувати одну якісну і хай вона буде дорожчою та перевіреного бренду, чим підробки ноунейм, дуже сумнівної якості
Мы тоже на день рождение сыночку просили дарить деньги, чтобы купить потом большую развивающую игрушку. Считаю что игрушка должна быть с качественного пластика и хорошей сборки. Чтобы при использовании не билась. Хотя бывает выходим на улицу, ребенок видит у кого-то игрушку и просит такую же. А она с виду даже хлипкая. Когда проезжаем магазины где покупаем игрушки, он всегда туда нас тянет. И вот как отказать. Обязательно что-то интересное покупаем. Сейчас любит небольшие машинки и развивающие мозаики.
Согласна со всеми пунктами. Очень важно подбирать игрушки по возрасту. Мы это поняли на практике. Ребенок в полгода был ужасно не рад заполучить игрушку - музыкальную пирамидку, а уже спустя 3 месяца принял ее с восторгом и играется каждый день.
Очень полезная статья,спасибо! Много подчерпнула для себя нужной информации!
Спасибо за статью) Нашему сыну 7 месяцев и мы очень часто долго думаем над тем, какая игрушка будет не только радовать глаз, но и развивать ребёнка)Думаю, что мы обязательно выберем подходящую для нас из предоставленных на вашем сайте!
Дуже корисна публікація, особливо на передодні новорічних свят! Думаю, багато батьків губляться у різноманітті іграшок, незнаючи, яку обрати, я якраз з таких! Буду мати на замітку!
Каждый ребенок индивидуален, поэтому еще и на интересы ребенка нужно обращать внимание. У нас все машинки стоят на полочке, зато книги и конструкторы наше все. А кто то без ума от машинок. Но соглассна на 100% что игрушка должна давать возможность развиваться и придумывать разные игры с ней!
Корисна стаття для батьків і знайомих, які хочуть задовольнити малечу.
Дуже корисна інформація, коротко і ясно просвітили доволі важке питання для багатьох батьків☝️ При виборі іграшок дивлюся на вікові особливості власної дитини, підбираю іграшки прості але по віку. До інтерактивних іграшок все ж таки приглядаюся з 2 років, до 2 років не бачу сенсу, але це за власним досвідом. Іграшка дійсно повина бути безпечною, з якісних матеріалів, з гладкого пластика чи з дерева. Ніяких гострих кутів, ніяких дрібних елементів, це мабуть основне на що я ретельно звертаю увагу.
Спасибо за информацию. Действительно очень важно подбирать игрушки по возрасту, а также интересам ребёнка. И не менее важно качество материала
Отличные рекомендации! Со всем полностью согласна! Очень здорово что мы стали экспертами и получили нашу первую игрушку Fisher price и я увидела и сравнила ее качество с теми, что были у нас раньше. Это лучшая игрушка, которая у нас есть по качеству. Супер!
Дотримуюсь правила користі. І чим простіші іграшки, тим дитині цікавіше ними гратися. Не раз помічала, що дитина із завзяттям грається простими речами, клаптиком хустинки сухої, коробочкою від вушних паличок, чи просто кришкою від банки))) Мені подобаються всіляки дерев'яні іграшки, де треба вкручувати винтик, протягати шнурочок через отвори, чи типу сортера, дитини не чутно годину точно.
Стаття дуже цікава і пізнавальна. Але коли в тебе 5 похресників та 2 племінниці і всі різного віку - дуже важко обрати подарунок, голова йде кругом)
Дуже цікава стаття, корисна молодим матусям та татусям, які ще не розуміються на іграшка.
Очень интересная статья). Что даёт четыре понятие как подойти к качественному выбору игрушек для малыша) обязательно воспользуюсь советами!
Цікава стаття...) Також часто вибирала іграшки для донечки ті що сподобались мені)
Цікава і корисна інформація, хочеться для дитини найкращого дитинства з гарними та корисними іграшками
Виявляється, обрати іграшку не так і легко
Дякую за цікаву інформацію. Так, зараз очі в магазині розбігаються. Хочеться ВСЕ!!! У нас в 6 місяців ціла корзина іграшок, але грається він лише 7шт. Решта йому не цікаві((( Тому, повністю погоджуюсь зі статтею.
Маю маленького синочка, нам 1 рік і в нас багато іграшок. Завжди слідкую, щоб іграшки були якісними і не нашкодили малюку.
Полезная информация ,спасибо )Игрушки Fisher Price вообще шикарные все ,покупала ещё своим братьям (им уже 12 лет ) были самыми любимыми ,особенно сортеры )
Fisher Price это чудесные игрушки! Сочетающие в себе пользу и качество для малыша) мне особенно нравятся мягкие игрушки их производства, они как живые и ребёнку всегда интересно с ними играть. Главное это безопасность и они безопасны, их можно стирать, потому что блок управления съемный! А так же там безопасные батарейки, но точно не знаю во всех ли моделях. Потому что круглые батарейки очень опасны для ребёнка , а дети часто их достают ( те что постарше) и проглатывают, последствия ужасающие. По этому безопасность игрушки превыше всего!
Дочка фанатіє від Бібель- від Fisher price
Спасибо за статью!!! Лучшая игрушка для ребёнка!!!
Очень понравилась статья, действительно при выборе игрушки ребенку, нужно учитывать много факторов, чтобы она принесла пользу в развитии малыша и не навредила здоровью. Рекомендации возьму во внимание.
К выбору игрушек для детей надо относиться ответственно. Игрушка должна не только нравиться ребенку но и быть безопасной. Спасибо вам за статью.
Дуже багато корисної інформації почерпнула для себе. Дякую за таку гарну статтю!
Очень интересная статья, много нового для себя открыла! Спасибо большое!
Чесно, для першої дитину підбирали і купували іграшки дуже скурпульозно..а для меньшенької..)) Коли є старший брат.. його пістолетики і конструктори найцікавіші)))
Очень нужная информация молодым родителям, качество и безопасность игрушек превыше всего. Спасибо!
Отличная статья
Качество должно быть хорошее, досих пор помню как увидела видео где разрезали резиновую уточку а внутри плесень - а у ребёнка аллергия...нужно все игрушки брать качественные))
Де ж ви були раніше?)) Пізнавальна стаття, тепер змінила погляди на вибір іграшок)
Згадала веселу історію? Це про "У магазині батьки іноді забувають, кому вони вибирають іграшку". Це точно! Чоловік купив нашому сину каченят в ванну, щоб купався та грався. Та ввечері застукала його за тим що набирав собі ванну і там вже плавали ті каченята, та ще й десь рибок взяв ?? Дуже корисна стаття, користуюсь правилом "краще менше, але якісніше".
Цікава стаття, корисна інформація. Для мене важлива якість іграшки та головне не перевантажувати маля великою кількістю іграшок.
Щоб залишити коментар необхідно Авторизуватися