Тренуємо пальчики й мовлення: ідеї для веселих ігор для дітей від 6 місяців до 3 років

Тренуємо пальчики й мовлення: ідеї для веселих ігор для дітей від 6 місяців до 3 років

Про те, що таке дрібна моторика, більшість дорослих не замислюються і не знають. Аж до того моменту, коли ця сама більшість стає мамами й татами. Тоді вже неодмінно фахівець із раннього розвитку проінформує: «Мовлення – на кінчиках пальців». Пощастить тому, кому такий профі зустрінеться якомога раніше. Якщо ви дасте можливість дитині розвивати спритність маленьких пальчиків, то застрахуєте її від проблем із затримкою мовного розвитку. Можливо, вам взагалі не доведеться спілкуватися з логопедом.

До речі, дрібна моторика впливає ще й на вміння переміщати їжу в роті, відстежувати очками об'єкти у просторі, ну і, звичайно, формувати звуки!

Чому ж можливість розмовляти та дрібна моторика так пов'язані? Зони кори головного мозку, що відповідають за рухи рук і за мовлення, розташовані поруч. Тому, стимулюючи одні, крихітка водночас розвиває й інші. Уявіть! Відточуючи рухи, тренуючи спритність, дитина готується до створення звуків, складання їх у склади, а складів – у слова.

Найперші «тренування» дрібної моторики малюк проводив ще в животику, граючи з вашої пуповиною, потім він торкався вашого обличчя, хапав пальці, торкався до грудей під час вигодовування – все це так чи інакше розвиває. Але, звичайно, можливість тягнутися до іграшок, дотягуватися до них, а потім і грати дуже стимулює аґукання, лепет, мову й загалом  інтелектуальний розвиток дитини.

Фахівці рекомендують дозволяти дитині проводити час на животику, коли малюк грає під наглядом мами. Розвиваючі килимки з дугами – прекрасні тренажери! Все, що можна натиснути, покрутити, повернути, штовхнути, допомагає ставати розумнішими й вчитися говорити!

В арсеналі маленьких дослідників крісло гойдалка, розвиваючі центри, які дають можливість грати і сидячи, і стоячи, і на підлозі. Особлива користь усіх цих помічників батьків і дітей у тому, що для кожного віку – своя програма розваг і можливості розвитку тих чи інших навичок та здібностей.

6 МІСЯЦІВ

Ваша дитина вже сидить і, можливо, повзає. З азартом досліджує простір квартири (пам'ятайте про техніку безпеки!). У цьому віці малюкові подобається знайти якусь маленьку крихітку на підлозі та... спробувати її на смак. А якщо це щось неїстівне, він однаково захоче переконатися. Тому прибирання та контроль за всім, що знаходиться в зоні досяжності, зараз дуже важливі.

Ще важливіше дати по максимуму можливість грати: сортери, пірамідки, розвиваючі центри з коліщатками, дверцятами, кульками, іграшки-еспандери. 

У Fisher-Price ви знайдете будь-яку з цих розвиваючих іграшок! Навіть звичайнісіньке брязкальце тут надзвичайне! Ось, наприклад, «Захоплюючі звірята» – левеня, пандочка й мавпочка. По-перше, це брязкальце-прорізувач, по-друге, іграшка складається як еспандер для маленьких ручок і, звичайно, дзвенить голосно й радісно! Коли дитина бере, трясе, відкриває та закриває брязкальце або тягне до рота, щоб пожувати, вона розвиває спритність і зорово-моторну координацію.

Нехай іграшки будуть поряд, але важливо міняти їх. Навіть килимки та розвиваючі центри набридають, якщо грати одним і тим самим із ранку до вечора. Пропонуєте щось новеньке? Озвучуйте, що це, називайте, розповідайте, що якого кольору.

Не забувайте мити іграшки й перевіряйте, щоб на них не з'явилися відколи та тріщини. Оптимальний варіант: не гора іграшок, а до 20 найменувань, але дуже якісних. Таких, про які батьки кажуть «незламні».

7 МІСЯЦІВ

Дитина починає активно копіювати дорослих. У цьому віці маля також розуміє, що кішка нявкає, собака гавкає, і... активно копіює їх теж. Батьки можуть використовувати пристрасть до звуконаслідування, озвучуючи всіх іграшкових тварин, які є в арсеналі. Малюк уже усвідомив, для чого потрібна ложка й тарілка. Поки що орудує не надто акуратно (точніше, дуже неакуратно), але це важливий етап розвитку дрібної моторики й навичок самостійності. Дайте забруднитися, дозвольте стукати ложкою по столу й по тарілці. Дуже витримано направляючи, навчаючи. Купуйте «пальчиковий театр»: крихітка із задоволенням подивиться виставу, а потім і сама влаштує спектакль.

Взагалі, у цьому віці майже весь час дитина проводить, вивчаючи іграшки й предмети – перевертає, кидає, знову підіймає, трясе. Цей постійний шум у хаті – нормальний процес розвитку. Як правило, батьки перестають усе це помічати, тільки гості дивуються та сусіди, якщо не пощастило зі звукоізоляцією.

«Розумне цуценя» з технологією Smart Stages стане першим другом вашої крихітки, займе малюка надовго й з великою користю. І замість шуму й гуркоту у вашому домі лунатиме приємний голос! Що отримує дитина? Цуценя з неймовірно привітною мордочкою, одягненого в яскраву кофточку, і серце, яке буде віддано любити дитину та сяяти від радості різними кольорами!

Залежно від віку малюка пропонуються три рівні гри. Веселі пісні, звуки та фрази розважатимуть крихітку й розвиватимуть мовне сприйняття. Лапки, животик, вушко реагують на кожен дотик дитини, навчаючи його букв, кольорів, лічби й частин тіла українською та російською мовами. І, звичайно ж, іграшка допомагає розвивати дрібну моторику. До речі, у розумного цуценяти є сестричка! Теж дуже розумна та балакуча! Як вам ідея подарувати дитині веселу компанію?

8 МІСЯЦІВ

Почався новий цікавий етап розвитку! Тепер малюк фанатіє від музичних іграшок (батьки, тримайтеся, сусіди, ви теж!). Ну... важко уявити собі дитину, яка виросла без барабана. І справа не в «щирих» друзях, які дарують такі подарунки. Це малюкові дійсно потрібно!

Але зверніть увагу ваших гостей, що технології пішли вже далеко вперед! Кольоровий ксилофон, наприклад, теж має функцію «Бий і грай», але звучить мелодійно, та ще й можна спостерігати за танцюючими вогниками. А наступний етап «Натискай на клавіші та грай» – це вже підготовка до музичної кар'єри;) Ну, принаймні, батьки зможуть уявити собі, що їх очікує в разі музичної школи.

Також у цей період необхідні іграшки для ванної: качечки, кораблики, різноманітні мешканці морських глибин і ємності, щоб переливати воду. Дуже важливо зараз не пропустити момент, коли дитина вже готова щось робити самостійно, а ви все ще допомагаєте. Зупиніться. Маля вже знає, як пити з чашки, їсти ложкою і, звичайно, натискати на найрізноманітніші кнопочки. Дайте шанс продемонструвати ці знання.

9 МІСЯЦІВ

Прийшла пора сортерів і найрізноманітніших дитячих головоломок! Щось кудись засунути, а потім витягнути звідти – це ж суцільне задоволення! Коробочки, конструктор із великими деталями, кубики, пірамідки... Дитина все активніше наслідує вас (будьте гідні цього!). Показуйте якомога більше дій, активно проводьте будні: солоне тісто, щоб ліпити з нього прості фігурки, ігри з водою, малювання пальчиковими фарбами та крейдою – все це дарує задоволення, розвиває дрібну моторику й мовлення! Нехай катає машинку, штовхає її, кидає м'яч. 

Маленькі фанати інерційних іграшок, які починають їхати після натискання, готові годинами грати зі звірятами або з монстриками. Гортаємо книжки, нескінченно відкриваємо й закриваємо баночки-коробочки, збираємо й розбираємо іграшки-конструктори та наповнюємо будинок веселою музикою. Цей період легше пережити, трохи пританцьовуючи.

10–12 МІСЯЦІВ

Тепер, коли дитина намагається робити перші кроки, її ще більше привертає все, що саме рухається. «Колеги», так би мовити. У топі м'ячі, заводні іграшки, машинки. 

І звичайно, на вулиці – іграшки-каталки (їх просто не злічити: і черепашка, і телефон, і монстрик, і щеня на машинці) і ходунки (вони зараз інтерактивні, розвиваючі – сучасні конструкції не шкодять формуванню ступні й ходи). Зацікавлять крихітку і тварини, пташки, транспорт – пояснюйте, показуйте, розповідайте.

Будете вибирати іграшки, пам'ятайте, що в цей період малюк все ще пробує кожну з них на смак. Тобто безпечний матеріал з усіма необхідними сертифікатами якості – просто must have.

Купуйте не надто високу пірамідку з 5–7 елементів, бо деякі діти лякаються, коли вся ця конструкція падає, і взагалі не хочуть потім грати нею.

Сортери й рамки-вкладиші теж повинні відповідати віку та правилам техніки безпеки – ніяких гострих країв або ситуації, коли, щоб вставити фігуру в комірку, потрібно докласти багато зусиль навіть дорослому. Врахуйте, що творці сортерів не стоять на місці. Наприклад, симпатичний равлик подарує дитині більше, ніж можливість сортувати фігурки за формою, – він ще й з мелодією!

У ванній малюка самого поки не залишаємо. Час купання використовуємо, щоб поговорити й озвучити всіх качечок, дельфінчиків і жаб.

Саме зараз ви побачите результати ігор усього першого року – дитина любить усе збирати й складати у відерце та... не тільки розуміє слова «мама», «тато», «так», «ні», «можна», «не можна», а й намагається вимовити їх! Прекрасно! Недарма ви з нею грали!

ВІД РОКУ ДО ТРЬОХ

У цей період важливо не зупинятися! Набір іграшок урізноманітнюється та стає складнішим. Конструктори вже з дрібними деталями. Машинки й ляльки все більше схожі на реальний транспорт і реальних людей. Динозаври, інопланетяни, роботи, феєчки, єдинороги та герої мультфільмів тепер живуть у дитячій, спілкуються і дружать. Дуже важливо в цей період не замінити всі ігри, дотики, танці, спів і читання книг планшетом або телефоном. 

Навчальні олівці від Fisher-Price – унікальний винахід! Вони поєднують у собі опції для емоційного розвитку (у кожного свій настрій, і всі почуття мають назви), розваг (веселі фрази й пісеньки) і вміють вчити у процесі гри! Олівчики навчають кольорів, чисел, послідовності. Помістивши олівчик у відсік, який відповідає його номеру й кольору, крихітка почує назву цифри та зрозуміє, в якій послідовності цифри йдуть. Іграшка програє понад 35 звуків, пісень і навчальних фраз українською мовою.

Як і раніше, цікаво ліпити. Але тепер не тільки з пластиліну і солоного тіста, а й з пісочного, смачного – так, щоб приготувати та з'їсти.

Улюблені ігри з водою трансформуються в ігри з миттям посуду (так, і з биттям, але без цього ніяк). Віник, совок і всі можливі види посильної допомоги – це наразі дуже актуально і для розвитку самостійності, і для розвитку мови. Пальчики мають працювати! Перебирання квасолі й гороху, мозаїка, пазли, різноманітні вироби з природних матеріалів, малювання допомагають як загальному розвитку, так і мовному. 

І ще! Чим більше цікавих занять у дитини, чим більше захоплень, тим більше їй хочеться розповісти про них. Ви, будь ласка, розпитуйте та уважно слухайте! Стимулюйте, підхвалюйте й давайте можливість малюкові насолоджуватися тим, як він росте та стає спритнішим і розумнішим.

Більше інформації про те, як ростити щасливих малюків, шукайте по тегу #стаття від головного редактора

Коментарів
Очень полезная информация) Спасибо большое за информативную статью!
Огромное спасибо за подробную информацию. Чётко распределено по месяцам. Нам сейчас 8 месяцев. Прочла для себя кое что новое, так что будет чем занять малыша в ближайшие дни. Спасибо большое ?
оооо....у моєї доні (1,4р.) прям слабкість до прибирання :) Дуже любить віник і совок, але, ще більше полюбляє закладати речі для прання в машинку.
Дізналася багато корисної інформації. Дякую
Дякую за дуже актуальну та корисну інформацію. Ви дійсно маєте рацію, м'ячики та машинки(а особливо їх колеса) зараз просто?
Клас,тепер знаю які іграшки нам будуть цікаві,а то приходиш в магазин і очі розбігаються )
Це саме те, що потрібно моєму малюку!) Дякуємо за цікаву інформацію)
Згідна на всі сто, ми вибрали пірамідку високу, хочеться ж найкраще ?-) а мася складала перші декілька кілець і все, за те в подруги гралася з задоволеням саме з пірамідкою)))
Прикольная статья. доце скоро годик, будем пользоваться Вашими советами в выборе игр и развивашек)
Малюка більш за все цікавлять каструлі, кришки, ложки та інші речі побуту, аж ніяк не іграшки.
Дуже цікава стаття. Буде дуже корисна для наших друзів - обов'язково поділюся))
Спасибо за статью! очень полезная информация!
Нам якраз 6 місяців, тож зможемо скористатися усіма порадами. Дякую за вашу працю .
Величезне спасибі за статтю, от наразі до домашньої роботи залучаю потроху, але більше полюбля робити шкоду, та це відбувається так що мама і гніватися не може, просто дуже кумедно це все вигляддає, багато чого зафіксувала собі у нотатки.
Ой, помню как когда девочки маленькими были, читала что нужно для каждого месяца. Кажется, это было как вчера. Ну а карандашики это наша любовь! Они очень классные! Всем их рекомендуем!
Ну дуууууже корисна стаття! Дякую!
Классная статья и отличный горшочек. Детки не останутся равнодушными. Моя дочка с годика с удовольствием играет.
Хороша стаття і висновок який я зробила для себе - краще купляти якісні іграшка для розвитку дрібної моторики, ніж потім платити за послуги логопеда!
Дуже корисна стаття для молодих батьків...у мене є донечка 6 місяців якій дуже цікаві іграшки що розвивають дрібну моторику...
Хорошая идея для подарка!
Цікава ідея з пісочним тістом. Треба зі своїм малюком зробити пряники, думаю йому буде дуже цікаво)
Гарна інформативна стаття. Дійсно коли дитина працює ручками, тренується дрібна моторика і швидше відбувається розвиток мовлення дитини!
Вже давно приглядаюся до цього горщика, а зараз для моєї дитини найкращі іграшки це зовсім не іграшки
Замечательная статья теперь буду использовать полученную информацию на практике.
Дякую за корисну статтю! Дуже приємно читати інформацію щодо розвитку дитини, яка написана з піклуванням. Гарні ідeі’ для подарунків))
Статья супер, хоть сохраняй и пользуйся)))столько идей разных)
Багато корисноі інформаціі, кожне маля - це окремий світ.
Щоб залишити коментар необхідно Авторизуватися