У що грати з дитиною від 0 до 6 місяців?

У що грати з дитиною від 0 до 6 місяців?

Влада Барсукова

Мама з великим досвідом, головний редактор журналу "Мой ребенок"

Після народження сина я з журналіста, який пише про мистецтво, перетворилася на журналіста, який пише про вагітність, пологи, дітей і батьків. За все життя мені це ані краплі не набридло!

Думаю, що найголовніше в моїй роботі – допомогти батькам бути щасливими. Тільки так ми зможемо виростити щасливих дітей. Вони намагаються нас вдосконалити, і, здається, у них це чудово виходить! Ми вчимося бачити добре, працюємо над собою, займаємося розвитком, стаємо добрішими й зрештою дійсно стаємо щасливішими;))

У що грати з дитиною від 0 до 6 місяців?

Новонароджений малюк із затишного «будиночка», в якому він прожив 9 щасливих місяців, раптом потрапляє в незнайомий новий світ. Ми радіємо, а він чомусь плаче... Хороша новина: мама може заспокоїти немовля. Як правило, для цього потрібно дати малюкові зрозуміти, що матуся поруч, дуже любить його та не збирається нікуди зникати. Він чує, як стукає її серце й лунає ніжний голос, відчуває улюблений запах, рідне тепло й ніжні дотики, а потім починає пити мамине молочко, і... життя налагоджується. А щоб воно було й зовсім пречудовим, мамі з татом непогано б зрозуміти, що саме їм випало щастя познайомити цю маленьку людину з нашим довкіллям, допомогти полюбити його й відчути, що світ добрий, а цей крихітний громадянин важливий і цінний. Як цього досягти? Перш за все покажіть дитині, яка важлива вона для вас двох, безцінна. Відгукуйтеся на прохання малюка, не чекайте, коли він почне плакати, спілкуйтеся, будьте поруч або в полі зору.

Формула проста й складна водночас. Тільки від вас залежить, чи будете ви отримувати задоволення, розуміючи, як ви потрібні дитині, чи оберете сумувати й втомлюватися. 

Дітям подобається бути на руках у батьків (розпестити цим у перший рік неможливо); їм потрібен зрозумілий і логічний режим дня; їм важливо, щоб їхні почуття брали до уваги й враховували; кожному малюкові необхідно, щоб мама або тато знайомили його з людьми, називали предмети й пояснювали природні явища та звуки; крихіткам подобається, коли їм читають книги, співають пісеньки, але найулюбленіше в кожної дитини – коли батьки з нею грають!

Гра необхідна дитині не тільки, щоб повеселитися й підняти настрій. Гра – головний спосіб, за допомогою якого діти вчаться рухатися, спілкуватися й розуміти оточуючих. Це найпростіший, дуже приємний і природний шлях розвитку. Саме таким способом створюється особливий зв'язок батьків із малюком.

Отже, будьте готові до того, що спочатку саме ви будете улюбленою іграшкою дитини. Це нормально! Розглядати рідні обличчя, наслідувати міміку, чіпати ніс або вухо – відмінні розваги для крихітки перших місяців життя. До речі, думаєте, це так просто: з'єднати відчуття вашого дотику, звук вашого голосу й вигляд вашого обличчя з тим, що зараз будуть вирішені всі проблеми? Це складно й ду-у-у-же захоплююче!

Психологи рекомендують найпростіші ігри в першому півріччі (не соромтеся всіх цих «ку-ку», спільного освоєння брязкалець і розвиваючого килимка, бо як ви потім зможете в дочки-матері та поліцейських грати?). Дуже важливо спілкуватися з малюком із посмішкою, цілувати, обіймати – і взагалі, бути в гарному настрої. Обом. І тут виникає питання мами, що не виспалася, або втомленого малюка.

Дійсно, веселитися в такому стані важко. Але дякуємо цивілізації, яка пропонує різноманітні способи розслабитися та навіть задрімати – білий шум, колискові, звуки природи. Щось із цього точно допоможе заснути вашій дитині.

Причому вам не потрібно шукати всі ці чарівні речі на YouTube. Fisher-Price придумав для нас неймовірно милого плюшевого гіпопотамчика, якого можна поставити на комод біля ліжечка або на підлогу. Він вміє запалювати зірки на стелі дитячої та наповнює кімнату затишком! Три музичних режими колискових, звуки природи і той самий білий шум, завдяки якому навіть самі вперті капризулі здаються та засинають. Ну і, мама, будь ласка, пам'ятайте, що гіпопотам все це робить не для того, щоб ви кинулися прибирати, як тільки малюк засне, – ви теж, будь ласка, відпочиньте. Адже вам ще бавитись і бавитись!

ТОП-10 ігор для крихітки від народження до 6 місяців

1. ПІСНІ ТА ТАНЦІ З МАМОЮ

Співати, танцювати, підіймати вгору-вниз на руках – все це просто, але відмінно працює. А якщо танцювати й показувати, як «танцюють» пальці вашої руки, малюк ще більше зрадіє.

2. КРИВЛЯННЯ

Посмішка трохи ширше, ніж зазвичай, – це добре! Показувати язика, закочувати очі та навіть дурнувато сміятися – все це можна! І потрібно!

3. ЧИТАННЯ, МУЗИКА ТА... ІНШІ ЗВУКИ

Що там кажуть? У вас немає слуху? Забудьте! Ваша колискова точно сподобається! Можна співати класичні, а можна вибрати улюблену пісню й використовувати не за призначенням. Дитячі віршики, читання книжок і, звичайно, прослуховування музики теж непогані варіанти гри з малятком першого півріччя. 

А ще спробуйте повторювати звуки, які видає крихітка, і спостерігати за її реакцією. А потім агукайте самі й ввічливо чекайте відповіді. Коли дочекаєтеся, не перебивайте!

4. БРЯЗКАЛЬЦЕ

Спочатку просто покажіть на відстані 40–50 см від обличчя. Розмір – великий, форма – проста, колір – чорний, білий, червоний, помаранчевий, синій, зелений. Потім укладіть у ручку й легенько потрясіть, щоб малюк побачив, що відбувається. Важливо коментувати, вчити, але не робити за дитину те, що вона може зробити сама. З трьох місяців дітки вже активно веселять себе й оточуючих брязкальцями.

5. МОБІЛЬ, ІГРОВИЙ РОЗВИВАЮЧИЙ ЦЕНТР І БРЯЗКАЛЬЦЕ-ПІДВІСКА

Дитині дуже цікаво грати з брязкальцями та іграшками з різних матеріалів. Щоб уся ця захоплююча історія не набридла, міняйте положення іграшок і сам набір, періодично знімайте мобіль, прибирайте іграшки після ігор, щоб нові кольори, звуки й тактильні відчуття дарували нові емоції. Не забувайте про музичні іграшки! Тільки вибирайте дійсно якісні, щоб мелодія не дратувала вас.

6. ЛЮСТЕРКО, ЩО НЕ Б’ЄТЬСЯ

Фахівці кажуть, що малюк упізнає себе в люстерку тільки після року. Можливо. Але як же він радіє, побачивши там рожевощокого симпатичного незнайомця!

7. ТЕКСТИЛЬНІ БРЯЗКАЛЬЦЯ ТА ​​ІГРАШКИ

Окрема історія – м'які іграшки та книжки зі сторінками різноманітних фактур. Подивіться! Малюк веселиться! Ви теж (зізнайтеся, це приємно).

8. ІГРАШКИ ТА НЕВАЛЯЙКА

Візьміть іграшку, дайте дитині помацати її, а потім... прикрийте пелюшкою, заховайте, покажіть знову. Розкажіть, хто це. Можливо, зараз у малятка з'явився перший друг. А неваляйка? Поки малюк намагається укласти її спати, ви точно зможете випити чаю.

9. РОЗВИВАЮЧІ КИЛИМКИ ТА КРІСЛА ГОЙДАЛКИ

Після двох місяців дитину вже можна викладати на розвиваючий килимок з об'ємними фігурками, пискавками, безпечним дзеркальцем, брязкальцями та іншими цікавими будь-якому маленькому досліднику деталями. Пам'ятайте, що, коли дитина лежить на животі, за нею потрібно стежити, бути поруч. Але є більш безпечний варіант – крісло з вібрацією та дугою з класними іграшками.

10. ЗНАЙОМСТВО З НАВКОЛИШНІМ СВІТОМ

Активні прогулянки теж відмінний спосіб розвиватися й веселитися. Побудуйте режим так, щоб дитина спала вдома, а на вулиці розглядала все навколо. Вам доведеться пояснювати, розповідати про все, що вона бачить. Це чудово! Саме вам пощастило відкрити новій людині красу нашого світу!

Більше інформації про те, як ростити щасливих малюків, шукайте по тегу #стаття від головного редактора

Коментарів
Стаття дуже пізнавальна. Знайшла для себе багато цікавого. Дякую ?
Головне для такого та і будь-якого іншого віку то екологічність та безпека іграшок. Фішер прайс маємо з народження і нас ніколи не підводив. Дуже любила брязкальця та килимок, пізніше вподобала горшик, що співає, але це трохи старше, на рочок приблизно. А зараз планшет з абеткою "юзає" - дуже щаслива, вік - 2 роки, 5 місяців
Статья очень полезная , особенно когда приходишь в магазин и теряешься ,а Fisher Price берёшь в руки и чувствуется качество на высшем уровне!! Не страшно что если игрушка упадёт, то сразу разобьётся тут попробуй ещё это сделать пластик очень прочный! Жалею что не купила развеивающий коврик такой ,но ничего со вторым будет уже более осознанно подходит к выбору игрушек !)
Спасибо большое за статью. Мы уже немного старше. Нашему сыночку уже 8 месяцев. И я хочу сказать, что всё, что описано выше - полная правда. Так всё на самом деле и есть. Наш Даня обожает улыбаться зеркалу. Причём оно действительно не бьётся, ведь находится в 2хметровом шкафу-купе. Он подползает, опирается на само стекло, встаёт и прямо как целует своё отражение (раньше просто подползал и улыбался, а до этого я его к нему подносила). Очень круто иметь развивающий коврик. Сначала он просто лежал и смотрел на висящие игрушки, а потом на нем же начал переворачиваться, тарахтеть Игрушками и даже бить ногой по дугам. А сейчас мы его ставим (коврик) и он там может немного посидеть, схватить игрушку рукой и дёргает её с такой силой, что и вовсе может перевернуть (это при том, что они уже напротив его глаз). Колыбельную он начал воспринимать где-то с 4 месяцев. А до этого просто слушал, но не засыпал под неё. Любит, когда я читаю, любит с игрушками играть. Ещё совет от меня, как от мамы : Опускайте деток с 4х месяцев на пол. Они там будут учиться ползать, садиться и потом вставать. Ползание очень важно для развития и физического, и умственного. И ни в коем случае не присаживайте малыша! Всему свое время. И поползет, и сядет, и побежит. У нас ещё не бегает, но ползает с большой скоростью и встаёт обо всё, обо что можно опереться. Здоровья Вам и Вашим деткам!
статья очень правильная. правда нам скоро годик, но читала и прям себя кривляющуюся увидела) Детки ОЧЕНЬ быстро растут и просто оглянуться не успеваешь как тебе улыбается не комочек в 56см, а годовалая лялька которая оказывается уже самостоятельно пришла к тебе... спасибо за статью, за то что на то время пока читала мысленно вернулась в послеродовую палату и еще раз прожила счастливо год)
Дуже гарно дякую ! ми зараз якраз у цьому віці і мені дуже знадобляться ваші статті! будемо рости і розвиватися разом з вами!!!!
"Вік живи вік вчися". У мене троє діток, найменшій три місяці, я вже також мама з досвідом, але знайшла для себе багато нового. Старшій вісім років буде 10-го))) і хлопчику два, і вони також граються новими іграшками малечі, брязкальцями, гойдалками))) А коли я корчу гримаси меншим, старша питає, чому я з нею так не граюся)))
дякую! дуже гарно все описано. Рекомендації чудові)
У меня тоже малышу нравился развивающий коврик и игрушка-неваляшка которая умеет петь. В кресле-качалке ему засыпается хорошо. Как и с помощью мобиля. Ребенок с ним засыпает в считанные минуты.
Доволі гарні ідеї!! Дякую!
Дуже інформативна стаття. Дякую за Вашу роботу. ❤️
всё верно,проверенно на практике лично)
Спасибо за статью! Жду ребёнка и информация очень полезна для меня.
Гарна стаття,все розписано ініормативно.Хочется протестувати цю іграшку
Дякую за пізнавальну статтю
Обов'язково буду реєструватися в таких тестуваннях, як стану мамусею))) Стаття й справді цікава і варта уваги - бо ж хоч материнські інстинкти й з'являються самі по собі, проте як виховувати і розвивати діток - цьому треба вчитися!
Цінна інформація для батьків, особливо для мами. Коли проводиш постійно час з немовлям, то вже здається, що грався у все що тільки можна)
Моєму синочку вже 5.5 місяці але навіть у 3 міс.він обожнював дивитись на себе в дзеркало.Коли вже не знала в що з ним гратись тоді підходила до дзеркала з ним,а очі в нього світились від щастя.Стаття хороша для тих хто лише чекає на немовля.
Стаття корисна, є що для себе взяти на замітку. Ми також цей етап пройшли, мені цей час запам'ятався теплими емоціями аким ніжним перебігом дитячого віку, вони так швидко виростають, не встигнеш і озирнутися)
Все супер! Мамам, у которых маленькие детки, повезло, здесь собрана вся необходимая информация! Спасибо за статью!
Очень интересная статья, и к тому же полезная, читаю и думаю, я тоже и это делаю, и это... Моему крохе 2,5 месяца мы прошли первый сложный этап - борьбу с коликами и теперь каждый день учимся чему то новому, познаем все вокруг! У нас есть две вещи от компании Fisher-Price - это веселая обезьянка-погремушка и интерактивная качеля, которая нашему малышу очень нравится с первых дней жизни! Я очень хотела быть в числе экспертов проекта "Fisher-Price — грай, смійся, зростай!", но тогда до появления малыша было около 2-х месяцев и я не особо рассчитывала что меня отберут, но в том что компания изготавливает качественные и полезные вещи для развития ребенка я была уверенна на 100%.
Велике вам дякую)стаття дуже цікава)
Буду пробувати практикуватися з малюком)
Як цікаво і пізнавально! Дякую вам, що ділитесь досвідом.
Дитина з 2-х місяців цікавиться розвиваючи килимом, це допомагає звільнити мамі руки хвилин на 30. Але в 3 місяці синочку всі іграшки вже надаїли, він добре їх вивчив, і більше гратися ними не хоче довше 10-ти хв.
Дуже корисна стаття.. Жаль що не дізналась раніше про цю статтю. Так як нам уже зовсім скоро буде 2 рочки... Але на майбутнє пригодиться. Буду рекомендувати своїм подругам)
Дуже корисна стаття. Для мене якраз актуально, бо малютці 2,5 місяці. Деякі ігри інтуїтивно виконувала, а дещо візьму на замітку.
Полезная статья ? дочке 4 месяца, поняла что делаю правильно и напомнила,что надо быть поактивнее с ней? благодарю ♥️
Спасибо за полезную и познавательную статью.
Согласна с автором статьи, очень важно не просто дать ребенку игрушку в руки и пусть сам играет, а взаимодействие малыша с родителями, важно играть вместе. Спасибо за интересную информацию - подсказку.
Всегда можно придумать как поиграть с ребёнком в любом возрасте)
та просто звуки разные пусть учится отличать. это очень полезно для развития мозга. и музыки важно ставить побольше.
Щоб залишити коментар необхідно Авторизуватися